Régió

Csetneki vízivár, a Bebekek ősi fészke

Csetnek | A Gömör–Szepesi-érchegység festői szépségű völgyében, az egykor aranyat is rejtő rézgyomrú hegyek alatt áll a végpusztulás előtti utolsó pillanatokban megmentett csetneki vízivár. Különlegesség, gömöri jellegzetesség, mint a közeli, szintén a Bebek család által építtetett várak, Pelsőc és Gombaszög. Regényes, váras, kincsekkel teli vidék ez!
Szászi Zoltán

2019. június 19. 20:00

ha
Romantikus romok lettek a védművekből - A szerző felvétele

Ahol nemesfém előfordul, ott előbb-utóbb annak őrzésére szolgáló várat is felhúznak a dolgos kezű névtelen építők. 

Lakosokról, királyokról 

Az alapítók nevét jegyzi fel általában a történetírás, így van ez Csetnek esetében az 1243-ból származó IV. Béla, második honalapító király által készíttetett okiratnál is, mely szerint Csetnek Detre és Fülöp, a Bebek család őseinek birtokába jutott. Minden bizonnyal a tatárok elleni küzdelemben véghezvitt dicső tetteikért kapták meg ezt a nemesfémekben, rézben, ezüstben és aranyban, valamint vasban, fában igen gazdag vidéket. Korábban a királyi fegyverhordozók lakhatták e helyet, erre utal a neve, amelyet szláv eredetűnek tartanak, talán a királyi szolgálatban lévő pajzsos gyalogos katonák után. Különlegességként azt is meg kell említeni, hogy okirat Csetneken említ először vashámort a korabeli Magyar Királyság területén. Magának a településnek az alapítása bizonnyal jóval korábbi, még az István király nevéhez fűződő államalapítás idejére tehető, majd a tatár hordák pusztítása után ide német ajkú telepeseket hoztak a bányászat újraindítására. A 14. század elején ismét említik vashámorait, ekkor már vámszedő jogot is kapott, a kelet–nyugati irányú kereskedelmi útvonal jelentős állomásaként pedig 1320-tól vásártartási joga volt Csetneknek. Zsigmond király évi három országos vásár tartását engedélyezte. A Bebek család felemelkedésével együtt nőtt Csetnek jelentősége is. Az Ákosok, a Bebek család egyik ága 1378 után kezdhette el királyi engedéllyel várát építeni. Itt kezdődik a vár története. 

Patak ölelte, mocsár védte 


Csetnek várának az az érdekessége, hogy nem hegytetőn vagy dombon épült, hanem a városkát átszelő, egykor felduzzasztott patak két ágra bontásával kialakított mesterséges szigeten, amelyet mocsár vett körül. Maga a vár a város főterétől valóban csak egy nyíllövésnyire, azaz alig két-háromszáz lépésnyire található, a híresen szép gótikus evangélikus templomtól délre. Eredeti méreteit ma már nem egyszerű megbecsülni is, de a terepalakulatok, a meglévő falak és árkok rendszere alapján egy körülbelül két hektár alapterületű várról beszélhetünk. Az észak-déli irányba futó patak egy szinte négyszögletűre alakított szigetet vett körül. Ennek sarkain, a gótika idején épített félkör vagy kör alakú tornyok, rondellaszerű erődítések álltak. Később, a törökellenes háborúk idején – 1559-ben Csetnek a végvárak közé került – a vár korszerűsítésekor, melyet 1580 és 1585 közt végeztek el, a régi kerek tornyokat szögletes, többemeletes ágyúteraszos bástyákká alakították át. A 15. század hozta el a Csetneky család felemelkedését, kezdetben még Bebek Ferenccel együtt uralták a vidéket, majd a század végére kizárólagos birtokosai lettek a Csetnek völgyének. Ez a Csetneky család alapította 1371-ben a gombaszögi pálos rendi kolostort, melyet Bebek György 1555-ben elfoglalt, várrá alakítva át a rendházat. Az 1643 és 1649-ben készült leírások szerint a Rákóczi család is birtokos itt, kőből épített, palotaszerű lakóháza a vár alsó részén állott, a felső részen a Sztáray család ekkor már elhagyatott házában pedig élelmiszerraktár volt. A leírás említi még a vár hámorját, kovácsműhelyét, istállóit, serfőzdéjét, majorsági épületeit és halastavát is. Ekkor került a Bakos család tulajdonába a hely.

Tájoló

Csetnekre a Rozsnyó és Jolsva közti 526-os úton juthatunk el, a vízivár kapuját a 48.656/20.365 GPSkoordinátáknál találjuk.

Az oszmán birodalom terjeszkedése ide is elért, egy ideig félholdas zászló lobogott Csetnek fölött is, de hamar vége lett a pogány uralomnak, amit a rendi felkelések zavaros időszaka követett. Ekkor pusztult el a reneszánsz átépítésű vár. Érdekes tény, hogy 1760-ban Szontágh Gáspár a szegkovács cigányokat telepítette le Csetneken, egy egész utcát építve nekik. A kastély ma látható formáját 1880 táján Sárkány Károly álmodta meg, aki az erődítéseket romantikus stílusban angolkertbe nyíló látványos pihenőhellyé, a nyugati szárnyat kényelmes kastéllyá alakítva át. Ma egy civil szerveződés, a CONCORDIA birtokában lévő ingatlan már látható jeleit mutatja egy reményteljes jövőnek, renoválást, régészeti feltárást, turisztikai látványosságot terveznek ide. Talán az utolsó pillanatban fordult jobbra a sorsa! Szerencsére! 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár szerint a kormány számára elfogadhatatlan, hogy valaki érzelmi kötődés alapján felvegye egy másik ország állampolgárságát ⋌(TASR-felvétel)

Biztonsági kockázat a kettős állampolgárság?

igor matovič szputnyik
Frissítve

VIDEÓ+GALÉRIA: Megérkeztek Kassára a Szputnyik-vakcinák

a

VIDEÓ: Mire ügyeljünk a népszámlálási kérdőív kitöltésekor?

FFP2

Melyik jobb: a szájmaszk vagy a reszpirátor?

Tomáš Valášek

Újabb képviselő távozik a koalícióból, ezúttal a Szputnyik-vakcinák megvásárlásának körülményei miatt

koronavírus-vakcina Pfizer

Brit tanulmány: egyetlen dózis Pfizer- és AstraZeneca-oltás is nagyon hatékony a megbetegedés megelőzésében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.