Régió

Befejeződött a bélyi Sennyey-kastély restaurálása

Nagykapos/Bély. Befejeződött a Sennyey-kastély restaurálása, a műemlék viszont hivatalosan csupán a jövő év közepén nyithatja meg kapuit a látogatók előtt.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. november 14. 18:00

LECZO ZOLTÁN

Mihók Gábor, a nagykaposi székhelyű Prosperitas Alapítvány igazgatótanácsának elnöke lapunknak elmondta, egyesületük a Magyar–Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 címmel meghirdetett projektből a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatósággal közösen korábban 1,95 millió euró összegű támogatást pályázott meg, melyből 1,57 millió eurót a bodrogközi községben található építmény rekonstrukciójára költöttek. A Zemplén új turisztikai céljai elnevezésű pályázat keretében továbbá a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum modernizálására 388 ezer eurót fordíthattak, mindkét összeget 5–5 százalékos önrésszel egészítették ki. A bélyi kastélyban az építési munkálatok a közelmúltban befejeződtek ugyan, és 2012. október 31-én a kollaudációra is sor került, de a műemléket csak 2013 augusztusában nyithatják meg hivatalosan a látogatók előtt. Ennek az az oka, hogy a magyarországi partner – különböző jogszabály-változtatások miatt – határidő-módosítást kért, így az említett ingatlanokban közösen működtetett turisztikai információs központokat is csak a megváltoztatott határidőtől üzemeltethetik. A kastélyban könyvtár, három apartman, egy nagyobb tárgyaló és különböző szociális helyiségek kaptak helyet, ám az ingatlanhoz tartozó épületszárnyak felújítását nem végezhették el, ugyanis a restaurálás folytatásához igényelt európai uniós támogatást nem sikerült elnyerniük.

A Prosperitas Alapítvány az 1781-ben épült bélyi műemléket és a körülötte elterülő park másfél hektáros részét 2008-ban vásárolta meg a helyi önkormányzattól. Az ingatlant a 20. században a korábbi tulajdonosai többször átalakították, az elmúlt évtizedekben alapiskolaként, raktárként és szükséglakásként is szolgált, ám a nem megfelelő használat, illetve a karbantartás elmulasztása miatt az építmény állaga egyre romlott. Mihók Gábor tájékoztatása alapján a restaurálás folyamán – mely végig a Kassai Műemlékvédelmi Hivatal szakmai felügyelete alatt zajlott – új tetőszerkezet készült, az épület falai kívül és belül új burkolatot kaptak, új nyílászárókat építettek be, és modernizálták a szociális helyiségeket is. Az utolsó munkafázisban – az új közbeszerzési eljárás lefolytatása után – az ingatlan berendezésére 90 ezer eurót költöttek, a bútorzatot az elektronikus versenytárgyalás során kiválasztott besztercebányai cég határidőre szállította a megrendelőnek. A területileg illetékes műemlékvédelmi hivatal egyébként megígérte az alapítvány képviselőinek, hogy a jövő év folyamán megpróbál támogatást szerezni az épületszárnyak tetőzetének kijavításához, illetve erre a célra a saját költségvetésében különít el pénzt.

Önnek ajánljuk

Kočner azért ölette meg Kuciakot, mert semmivel nem tudta zsarolni

Forgalomlassítással tüntettek a Szlovák Karszt szélére tervezett szemétégető ellen

VIDEÓ: Így vezeti el a TEK az Iszlám Állam Budapesten elfogott vezetőjét

Látványos kép készült a Jupiter viharairól

Zagitova aranya és egy furcsa baleset

Kassa visszalépett az EYOF rendezésétől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?