Régió

Az alapszervezet dönthet Samu István párttagságáról Gútán

Gúta | Nem szűnt meg Samu István MKP-s párttagsága azzal, hogy párttársai – egy nappal az alakuló testületi ülés után – kizárták őt a városi képviselőtestület MKP-frakciójából.
V. Krasznica Melitta

2019. január 18. 18:01

Samu Istvánt egy nappal az önkormányzat alakuló ülése után kizárták az MKP-frakcióból párttársai (Nagy Róbert felvétele)  

A kizárás tényét ugyanis a taggyűlésnek is meg kellett volna erősítenie, ami mostanáig nem történt meg. Samu esete nyomán a párt országos elnöksége magyarázatért fordult az MKP Országos Etikai és Alapszabály-felügyelő Bizottságához, amely az alábbi véleményt fogalmazta meg: „A helyi frakcióból való kizárás csak akkor jár a párttagság megszűnésével, ha azt a helyi szervezet taggyűlése is megerősítette, és az ilyen döntés elleni esetleges panasz a megfelelő jogorvoslati eljárás lefolytatását követően eredménytelen marad.”

Samu István üdvözölte a döntést, elárulta, erre számított, hiszen a párt szervezési és működési szabályzatának idevágó pontja pontosan fogalmaz, az országos elnökség meghallgatásán ő is ezzel érvelt. „Ezek után kíváncsian váron a január 24-ei alapszervezeti ülést, aminek előzetesen meghirdetett programján nem szerepel a kizárásomról való szavazás – mondta. – Igaz, a meghívókat még az etikai bizottság állásfoglalásának kézbesítése előtt küldték ki.” Samu azt reméli, bölcs döntést hoz a tagság, azért is, mivel a párt sehol sem dúskál aktív, tenni akaró emberekben. De bármilyen döntés születik, elfogadja azt és nem él panasszal. A párt etikai bizottságához még két további beadvány érkezett a gútai történésekkel kapcsolatban, az egyiket Viola Miklós, az alapszervezet elnöke, a másikat 9 gútai MKP-tag nyújtotta be; utóbbiak éppen Viola Miklós tevékenységét kifogásolták, aki szerintük többszörösen megszegte a párt alapszabályzatát. Zupkó Mária, az etikai bizottság elnöke lapunknak elmondta, mindhárom beadvány összefüggött, ezért egyszerre foglalkoztak vele, és hozták meg a fentiekben idézett döntést. Szerettük volna megkérdezni Viola Miklóst is, az ő bizalmatlansági indítványa nyomán zárták ki ugyanis Samu Istvánt a frakcióból, de lapzártáig nem tudtuk őt elérni.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

VIDEÓ: Beintett a rendőröknek, majd megpróbált meglépni előlük

Čaputová: felelősségteljesen járnék el, ha Harabin továbbjutása fenyegetne

Frissítve

VIDEÓ: A feldühödött gazdák trágyát dobáltak az Agrárkifizető Ügynökség épülete elé

Nő a drogfogyasztás a roma telepeken

Veterán versenyző, új motivációval

Legfrissebb galériák
Olvasta már?