Régió

Az afrikai sertéspestis miatt tilos a belépés a határ menti vadászterületekre

Kenyhec, Abaújszina, Hernádgönyű | Az afrikai sertéspestis rohamos terjedése miatt a Kassa-vidéki Járási Hivatal által kiadott rendelet és a Kassai Kerületi Rendőr-kapitányság felhívása értelmében tartózkodási tilalmat vezettek be a Kassától délre fekvő települések környékén. A tilalom elsősorban a szlovák-magyar államhatár menti Abaújnádasd, Hernádgönyű, Abaújszina, Kenyhec és Migléc településeket körülvevő vadászterületeket érinti.
Németi Róbert

2019. szeptember 2. 18:45

Az érintett területeken tilos a tartózkodás és a sportolás, csak az áthaladás engedélyezett
Az érintett területeken tilos a tartózkodás és a sportolás, csak az áthaladás engedélyezett (illusztrációs felvétel) - Németi Róbert felvétele

A tilalmat a vadászterületeket használó vadászok és a járási hivatal felhívása után vezették be. A szóban forgó területeket a vaddisznóállományok jelenléte alapján választottuk ki, ugyanis egy-egy falka megzavarásával olyan váratlan migrációra kerülhetne sor, amely a már fertőzött vaddisznókat is új helyekre kényszerítené”

– jelentette ki nyilatkozatában Gabriel Vukušič, a Kassa-vidéki Járási Hivatal munkatársa.

Mint kiderült, a tilalom csak a nyilvánosságot érinti, az állami szervekre, az önkormányzatokra és az ahhoz tartozó szervekre, a mentőegységekre, a földterületek tulajdonosaira, a vízügyi szakemberekre, a vad- és halőrökre nem vonatkoznak.

Ahogy az a tilalom bevezetését alátámasztó javaslatban is olvasható, az érintett területek túlnyomó része jelenleg gabona- és kukoricatáblákból áll, és éppen ezekben tartózkodnak azok a vaddisznóállományok is, melyek főként az államhatár mentén vándorolnak, ezért az sem kizárt, hogy a mozgás során közvetlen kapcsolatba kerülnek a határ túloldalán található fertőzött állománnyal.

Lenka Ivanová, a Kassai Kerületi Rendőr-kapitányság szóvivője szerkesztőségünkkel közölte, hogy a tilalom 2019. augusztus 27-től visszavonásig tart. 

„Ha valaki mégis úgy dönt, hogy belép a tiltott területre, a járási hivatal akár 30 és 3000 euró közötti pénzbüntetést is kiróhat rá”

– zárta a rendőrségi szóvivő. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Bugár: Úgy döntöttem, Érsek lesz a listavezető

Újabb női holttestet találtak Pozsonyban, de a rendőrség szerint nincs sorozatgyilkos a városban

Dzsudzsákról, Hamšíkról, Hapalról és Bénesről

Kocsmafilozófia haladóknak

Vegyük komolyan a szűrést!

A Szkripal-ügyhöz lehet köze a Jaroslav Naď ellen indított eljárásnak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!