Átadták a Párkány–Helemba és az Ipolydamásd–Letkés közti kerékpárutat

Átadták a Párkány-Helemba és az Ipolydamásd-Letkés közti kerékpárutat
PÁRKÁNY/HELEMBA/IPOLYDAMÁSD |

Az új kerékpárutaknak köszönhetően már nemcsak a Dunakanyar, hanem az Ipoly mente is megnyílik a túrázók, kerekezők részére. Budapestről vagy Esztergom–Párkányból indulva pedig az egész szakaszon biciklizhetünk, mert az Ipolydamásd–Szob közti kerékpárút korábban szintén elkészült.

A nyertes Bike Paradise projekt zárórendezvényeként november 15-én ünnepélyes keretek közt avatták fel a Párkány és Helemba, valamint a Helemba és Ipolydamásd közti új hídon áthaladva az Ipolydamásd és Letkés közti kerékpárutakat. Rétvári Bence, a budapesti belügyi tárca államtitkára üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy az átadott kerékpárutak tökéletes példái annak, hogy a határ mentén a két ország hasznos, családi, közösségi és sportélményeket nyújtó, turisztikai kapcsolatokat is erősítő fejlesztésekre fordítja az uniós forrásokat. Olyan célokra, amelyek még inkább átjárhatóvá teszik a határt, természetes egységbe integrálják az érintett területeket, mindenki örömére. Rétvári Bence szerint a mostani fejlesztésekkel az Ipoly mente is elérhető lesz a bringázók számára, társas, csoportos és családi túrák vonatkozásában is, Budapestről indulva, Szob érintésével egy Ipoly-kört is tervezhetünk mindkét oldalon, kellemes, nyugodt, biztonságos környezetben. A megélt, valós kapcsolatokat, a kellemes, természetközeli élményeket erősíteni a mindennapokban, úgy, hogy minél jobban ismerjük meg egymást, minél közelebb kerüljenek egymáshoz az emberek, a határ mindkét oldalán. Ez a lényeges hozadéka a projektnek és ez az, ami pótolhatatlan – hangsúlyozta az államtitkár. Michal Kaliňák, a Beruházási, Regionális fejlesztési és Informatizációs Minisztérium államtitkára minderre úgy reagált, hogy mindaz, amit Párkány és Ipolydamásd a projekt révén megvalósított, és amit a párkányi régióban fejlesztenének, az teljes mértékben egyezik az új szlovák kormány határ menti céljaival is. Kaliňák szerint itt a természeti adottságok, a kulturális értékek. továbbá a hozzáállás és akarat is megvan ahhoz, hogy a határ menti régiókat fejlessze a kormány, nemzetközi programok keretében is. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy egyre több, sikeres projekt eredménye kapcsán találkozhat majd a továbbiakban a térség lakosaival és polgármestereivel. „Nem az számít, ki milyen nyelven beszél, hanem az, hogy mit teszünk konkrétan és közösen az emberek érdekében. Önök tudják a legjobban, hogy mivel lehet az életet itt jobbá tenni, minőségi szintre emelni, ebben kívánunk segíteni, a lehető legnagyobb mértékben” – fejtette ki a miniszterhelyettes.

Már nem jelent gondot a vasúti híd

Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke ünnepi beszédében szintén az új kerékpárutak társadalmi és turisztikai hasznát emelte ki és hozzátette, hogy az új bicikliutakon kívül ebbe a térségbe az utóbbi években több mint 13,5 millió értékű fejlesztési támogatás érkezett az INTERREG programból, Szob, Ipolydamásd, Ipolyszalka és Helemba vonzáskörzetébe – ebbe az új Károly Róbert híd is beleszámítódik Helemba és Ipolydamásd közt. Mindez egyúttal jó alapot teremt arra, hogy az Ipoly mentén további kerékpárutakat létesítsenek – rákapcsolódva a most átadott, az Eurovelo 6-os nemzetközi hálózatba tartozó szakaszokra. Nyitra megye további tervei közt szerepel, hogy ezekre kapcsolódva Ipolyságig és Besztercebánya megye irányába továbbiakat alakítsanak ki. Révész Máriusz államtitkár pedig hétköznapi, gyakorlati példákkal is szemléltette az új kerékpárutak fontosságát, mert ő maga szintén sokat biciklizik, túrázik. „Most már akár egy ipolydamásdi diák is lekerekezhet Esztergomba, középiskolába, ha pedig Ipolydamásdról Párkányba bicikliznénk, akkor Helembán keresztül már nem kell a vasúti hídon átvergődünk, mert a szlovákiai oldalon is kiépült a kerékpáros vonal“ – fejtette ki az államtitkár.

A szlovákiai oldalon az autós forgalomra is ügyelni kell

Eugen Szabó polgármester úgy véli, a Párkány- Helemba szakaszon az új kerékpárút terveik szerint a borturizmust is fel fogja lendíteni, mert a környék festői és a Burda hegység látnivalói már most is több nyaralót, üdülőt, vendéget és aktív túrázót vonzanak a régióba. Sajnos a szlovákiai vonalon a természeti adottságok nagyon behatárolták az új bicikliút nyomvonalát, mert van, ahol árvízvédelmi gáton, van, ahol kisebb, helyi utakon, és van, ahol sajnos az autósok által használt, hármas kategóriájú állami úton húzódik a nyomvonal. „A sebességkorlátozó táblákat már kihelyezték a forgalmilag zsúfoltabb részeken, remélem, hogy kölcsönös odafigyeléssel a Párkány – Helemba szakaszt is örömmel használják majd a kerékpárosok“ – mondta el lapunknak Eugen Szabó. A Párkány és Helemba közti szakasz több mint hét kilométeres, és 1 millió 50 ezer euróból épült meg. Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere pedig arról számolt be, hogy a községtől Letkésig húzódó, frissen felavatott szakasz mintegy 500 millió forintból készült el. Ez immár lehetővé teszi, hogy a kerékpárosok az Ipolyszalka - Letkés közti hídon kívül az Ipolydamásd és Helemba közti új hídon átkelve is gond nélkül biciklizhessenek, a határ mindkét oldalán. „Egyre többen veszik igénybe, főleg a nyári időszakban. Gyerekekkel, családosan is. Öröm látni őket, amikor használják ezeket a kerékpárutakat. Így valóban megéri az a fejlesztés, amit belefektettünk“ –jelentette ki Ipolydamásd polgármestere.

A most felavatott kerékpárutakra az ISTER-GRANUM EGTC nyert uniós támogatást, melyből tájékoztató táblákat helyeztek ki és pihenőhelyeket létesítettek a bringázóknak.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?