Átadták a kassai főkonzulátus új, Fő utcai épületét

Az ünnepélyes szalagvágáson Rudolf Schuster, szlovákiai egykori köztársasági elnöke és Kassa volt polgármestere is részt vett
Kassa |

Szerda délelőtt adták át Magyarország kassai főkonzulátusát, melyet a keleti nagyváros sétányának közepénél elhelyezkedő Csáky-Dessewffy-palotában rendeztek be. Az átadón a konzulátus és a város képviselői mellett Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere is részt vett, aki szerint Kassa a békés együttélés európai szimbólumának egyike.

A Fő utca 72 szám alatti, gazdag történelemmel rendelkező épületet a magyar kormány vásárolt meg. Az impozáns építmény az elmúlt hónapok során átfogó felújítás alatt esett át, a szerdai ünnepélyes megnyitón már teljes fényében pompázott. Az épület bemutatása és hivatalos megnyitása előtt többek között Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere mondott beszédet. „Ha valaki egy ország külképviseletét veszi figyelembe és bemegy az adott országba, akkor azt láthatja, hogy milyen állapotban van az ország, de azt is, hogy milyen jelentőséget tulajdonít az együttműködésnek az az ország, ahol a képviseletét kialakította” – mondta a külügyminiszter azzal, hogy Magyarország kormánya a kassai főkonzulátus jelenlegi állapotával és szerepével egyértelműen azt láttatja, hogy nagyon fontosnak tartják a két ország, tehát a Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatokat és a folyamatos együttműködéseket. 

fokonzulatus

Az együttműködésre való tekintettel Szijjártó a két ország között folyamatosan bővülő határátkelési pontok számát is megemlítette, illetve azt is, hogy Szlovákia a múlt éven Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere volt, az évet 17 milliárd eurónak megfelelő kereskedelmi forgalommal zárták. „Magyarország kormánya nevében köszönöm Kassa főpolgármesterének és Kassa-Óváros polgármesterének azt, hogy Kassa az idegen nyelven beszélőknek és a nem szlovák nemzetiségűeknek is otthont biztosít” – mondta Szijjártó Péter. Jaroslav Polaček, Kassa város főpolgármestere köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a város egyik legjelentősebb történelmi épületének teljes rekonstrukciójához. „A magyar vendégek jelenléte nem pusztán az átadó ünnepség jelentőségének fontosságát jelenti, hanem azt is, hogy a városnak a kassai magyar főkonzulnak, Hetey Ágotának köszönhetően jó, baráti kapcsolatai vannak. Bízom benne, hogy az ezentúl új székhellyel rendelkező főkonzulátus ezeket a kapcsolatokat csak tovább mélyíti” – mondta a kassai főpolgármester, aki szerint Kassa egy toleráns, multikulturális város, ahol a különböző nemzetiségek megértésben élnek egymás mellett. Az ünnepélyes köszöntők, illetve a szlovák-magyar nemzeti színeket reprezentáló szalagok átvágása után hivatalosan is megnyitották a főkonzulátus épületét, melynek köszönhetően az érdeklődők is megtekinthették a Csáky-Dessewffy-palota gyönyörűen felújított belterét.

szijjarto
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?