Régió

A zólyomi Pusztavár lett a megye kiemelt műemléke

SZÁSZI ZOLTÁNBesztercebánya/Zólyom.
ÚJ SZÓ ONLINE

2011. január 19. 18:00

u

SZÁSZI ZOLTÁN

Besztercebánya/Zólyom. Kihirdették a Besztercebánya Megye Hét Csodája elnevezésű ankét végeredményét, a véleményt nyilvánító mintegy 2700 résztvevő közül a legtöbben – pontosan 226-an – a Zólyom fölötti hegyoldalon jelenleg feltárás alatt álló Pusztavárra voksoltak.

A Losonci járásból Fülek és Somoskő várára lehetett szavazni, a Rimaszombati járásból pedig a Bakostöréken (Veľké Teriakovce) található, a Norvég Királyság támogatásával felújított vízimalom épületét választhatták az érdeklődők.

A Besztercebánya Megye Hét Csodája versenyen az első hét helyre került műemlékek és természeti érdekességek idén kiemelt figyelmet kapnak a megyei kulturális és idegenforgalmi rendezvények kapcsán, népszerűsítésük érdekében külön tájékoztató nyomtatványok is megjelennek. Az idei kulturális rendezvénynaptár összeállításakor, a külföldi delegációk fogadásakor is számolnak a kiemelt helyszínekkel. A zólyomi Pusztavár mellett a garamszentbenedeki erődített apátsági templom, Selmecbánya óvárosa, a feketebalogi kisvasút, az egykor híres bányásztelepülés, Úrvölgy (Špania Dolina), a körmöcbányai pénzverde épületegyüttese és a kizárólag fából, minden fém mellőzésével épült garamszegi (Hronsek) ágostai evangélikus templom került a megye hét csodája közé.

A győztes helyszín, a Zólyom fölött, délnyugati irányban lévő sziklán épített Pusztavár az egyik legnagyobb középkori vár Szlovákiában, de európai jelentősége is nagy. Valószínűleg még az eddig legnagyobb szlovákiai várnak tartott Szepesi várnál is nagyobb alapterületű. A Pusztavár első írásos említése 1214-ből származik. A legenda szerint a várban halt meg Szent László király. A Pusztavár feltehetőn Zsigmond király és Mátyás király uralkodása idején vesztette el központi szerepét, ekkor épült ugyanis a Zólyom központjában magasodó, részben gótikus, de már reneszánsz díszítőelemekkel is büszkélkedő várkastély.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
étterem

Tömegesen tűnhetnek el a kedvenc éttermeink

Zuckerberg

A Facebook érának vége, ez lesz a cég új neve

utazás k

Őszi akciós utazások – hova utazhatunk 19-50 euróért?

studio

Új Szó-stúdió: Szakértőkkel az oktatási reformról

Robert Fico
Frissítve

Fico szerint Čaputovának nincs más választása, mint eldöntenie, melyik oldalra áll

Drága örökösök: megtartani vagy eladni?

Drága örökösök: megtartani vagy eladni?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.