Régió

A zólyomi Pusztavár lett a megye kiemelt műemléke

SZÁSZI ZOLTÁNBesztercebánya/Zólyom.
ÚJ SZÓ ONLINE

2011. január 19. 18:00

Jeff Bezos

SZÁSZI ZOLTÁN

Besztercebánya/Zólyom. Kihirdették a Besztercebánya Megye Hét Csodája elnevezésű ankét végeredményét, a véleményt nyilvánító mintegy 2700 résztvevő közül a legtöbben – pontosan 226-an – a Zólyom fölötti hegyoldalon jelenleg feltárás alatt álló Pusztavárra voksoltak.

A Losonci járásból Fülek és Somoskő várára lehetett szavazni, a Rimaszombati járásból pedig a Bakostöréken (Veľké Teriakovce) található, a Norvég Királyság támogatásával felújított vízimalom épületét választhatták az érdeklődők.

A Besztercebánya Megye Hét Csodája versenyen az első hét helyre került műemlékek és természeti érdekességek idén kiemelt figyelmet kapnak a megyei kulturális és idegenforgalmi rendezvények kapcsán, népszerűsítésük érdekében külön tájékoztató nyomtatványok is megjelennek. Az idei kulturális rendezvénynaptár összeállításakor, a külföldi delegációk fogadásakor is számolnak a kiemelt helyszínekkel. A zólyomi Pusztavár mellett a garamszentbenedeki erődített apátsági templom, Selmecbánya óvárosa, a feketebalogi kisvasút, az egykor híres bányásztelepülés, Úrvölgy (Špania Dolina), a körmöcbányai pénzverde épületegyüttese és a kizárólag fából, minden fém mellőzésével épült garamszegi (Hronsek) ágostai evangélikus templom került a megye hét csodája közé.

A győztes helyszín, a Zólyom fölött, délnyugati irányban lévő sziklán épített Pusztavár az egyik legnagyobb középkori vár Szlovákiában, de európai jelentősége is nagy. Valószínűleg még az eddig legnagyobb szlovákiai várnak tartott Szepesi várnál is nagyobb alapterületű. A Pusztavár első írásos említése 1214-ből származik. A legenda szerint a várban halt meg Szent László király. A Pusztavár feltehetőn Zsigmond király és Mátyás király uralkodása idején vesztette el központi szerepét, ekkor épült ugyanis a Zólyom központjában magasodó, részben gótikus, de már reneszánsz díszítőelemekkel is büszkélkedő várkastély.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Sebességváltó

Mire érdemes autóvásárláskor valamivel több pénzt költeni?

oltás

Átoltottság szempontjából felbillen az ország

időjárás nyár

Derűs idővel indít az új hét

Naftali Bennett

Megszerezte a szükséges többséget a parlamentben az új izraeli kormány

Káli-medence

A Kál nemzetség földjén

Vlagyimir Putyin

A Szovjetunió (2.0) élt, él...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.