Régió

A Szlovák Államvasutak is érdeklődik a Pozsony-Komárom szakasz iránt

Pozsony/ Dunaszerdahely/Komárom | Heteken belül kiírhatják a versenypályázatot a Pozsony – Dunaszerdahely - Komárom vasúti szakasz kiszolgálására. A Regiojet és a Szlovák Vasúttársaság is érdeklődik.
Bartalos Éva

2019. június 10. 17:00

2012-ben indultak el az első sárga vonatok a Pozsony-Komárom vasúti vonalon, amikor Regiojet közlekedési magánvállalat szerelvényei felváltották a Szlovák Vasúttársaság vonatait. Azóta folyamatosan nő az utaslétszám a szakaszon. Ivana Kašická a Regiojet igazgatója korábban elmondta, hogy ez a leginkább kihasznált egyvágányos vasúti vonal Szlovákiában, csak tavaly 3,6 millió utast szállítottak. Idén az év első három hónapjában 1,27 millióan utaztak a sárga vonatokon, 87 százalékkal többen, mint tavaly. Az elmúlt években a gyarapodó utasszámra reagálva folyamatosan egyre több járatot indítottak, a RegioJet Pozsonytól Úszorig a Pozsonyi Integrált Közlekedés része lett, ősztől emeletes vonatokkal enyhítenék a járatok telítettségét. 2020 decemberében azonban lejár a magánvállalat szerződése és új vállalat kaphatja meg a szakaszt. Ezt Karolína Ducká, a közlekedésügyi minisztérium szóvivője is megerősítette.

„Tavaly júliusban közzétettük az előzetes bejelentést az európai Unió hivatali jegyzékében. A rendelkezés értelmében leghamarabb egy évvel az előzetes tájékoztatás közlése után kezdődhet el a verseny” – nyilatkozta Ducká.

Hozzátette, hogy folyamatban van az új pályázat előkészítése, de mivel nyilvános tenderről van szó, nem tájékoztatnak a részletekről.

Kérdéses, hogy a RegioJet megtarthatja-e a vonalat. Aleš Ondrůj a vállalat szóvivője közölte, hogy ha a következő hetekben megjelenik a kiírás, feltételezhető, hogy jelentkeznek a pályázatra. A Szlovák Államvasutak is érdeklődnek a progresszív szakasz iránt.

„A Szlovák Vasúttársaság állami vállalatként biztos bekapcsolódik a versenybe. Az az érdekünk és azon igyekszünk, hogy nyújtsunk valamennyi szakaszon minőségi közlekedési szolgáltatásokat és hatékonyan használjuk ki a kapacitásunkat“ – nyilatkozta Tomáš Kováč kommunikációs igazgató.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Emelkedik a szegénységi küszöb

Elfogadta a parlament a Lex Harabint

Iskolaügyi témák terítéken Gútán

Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki előválasztást

Buffon visszatérhet a Juventusba

Miért viszket a fejbőr?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?