Régió

A polgármesterek segítségét kérik – „az Úr legyen velünk!”

LECZO ZOLTÁNKirályhelmec/Szentes/Nagytárkány.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. november 20. 18:00

LECZO ZOLTÁN

Királyhelmec/Szentes/Nagytárkány. A napokban segélykérő levelet kapott több bodrogközi település polgármestere, a küldemények feladója arra szólítja fel a címzetteket, tegyenek meg minden tőlük telhetőt azért, hogy megakadályozzák a kassai Luník IX lakótelepen élő roma családok Királyhelmecre telepítését.

Nemrégiben olyan szórólapok jelentek meg a bodrogközi városban, amelyek arról tájékoztatták a helyieket, hogy a polgármester úgy próbál meg pénzt szerezni a Királyhelmecet fenyegető több mint egymillió eurós tartozás rendezésére, hogy a Luník IX lakótelepről roma családokat költöztet be a településre. Kalapos Árpád alpolgármester már akkor elmondta, a szórólapokon leírt állítások több okból is értelmezhetetlenek, hisz egy hatályban lévő helyi érvényű rendelet szerint Királyhelmecen csak azok a személyek juthatnak szociális lakáshoz, akik itteni állandó lakhellyel rendelkeznek. A város vezetése más településeken élő, szociálisan nehéz helyzetben lévő családok „költöztetését” nem tervezi, és az alpolgármester azt is elmondta, nincs tudomása arról, hogy az ilyenfajta „emberkereskedelemből” hogyan tehetne szert bárki is legális bevételekre.

A bodrogközi polgármesterekhez eljuttatott szlovák nyelvű szöveg szerzője a királyhelmeci polgárok nevében kér segítséget „az egész régiót fenyegető katasztrófa elhárításához”, és példaként azt az esetet említi, amikor a bélyi kaszárnya épületébe, a helyiek tiltakozása ellenére költöztettek roma családokat a kassai lakótelepről. A névtelen levél szerzője egyben aggodalmát fejezi ki az idős, egyedül élő emberek és az iskolás korú gyerekek biztonságával kapcsolatosan, majd a segélykérés után az irományt „az Úr legyen velünk!” szavakkal zárja. Kopasz József, Nagytárkány polgármestere lapunknak elmondta, bolyi, szentesi és kisgéresi kollégáihoz hasonlóan ő is kapott ilyen tartalmú levelet, melynek kézhezvétele után a bélyi polgármestertől kért információt az ottani esetről. Czető Ferenc úgy tájékoztatta, hogy a kaszárnyába sem Kassáról, sem más szlovákiai településről származó családok nem költöztek, így a nem létező betelepítés elleni korábbi lakossági tiltakozásokról sem tudott beszámolni. Kopasz József a Szentesben postára adott névtelen leveleket a jelenlegi királyhelmeci városvezetést lejárató kampány részének tekinti, a benne leírtaknak egyebek mellett azért sem tulajdonít jelentőséget, mert a hatályos szlovákiai törvények értelmében az önkormányzatoknak és a polgármestereknek nincs olyan jogkörük, mellyel bármilyen módon megakadályozhatnák a polgárok lakóhelyének szabad megválasztását.

Önnek ajánljuk

650 euró lehet a minimálbér

Támogatták a brexitmegállapodást a tagországok vezetői az EU-csúcson

Újra tárgyaltak az összefogásról

Haščák: Legyen minden nyilvános!

Látványosan emelkedik a minimálnyugdíj összege

VIDEÓ: Az átkelőhelyen gázoltak halálra egy idős férfit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!