Régió

A nagy drágulások miatt elállnak a szerződésektől

Ekecs | A hatalmas áremelkedések miatt hozzávetőlegesen dupla annyi anyagi tőke volna szükséges a kivitelezésre, mint amit Ekecs község korábban elnyert. A körülményeket mérlegelve inkább visszalép a szerződéstől az önkormányzat.
author
Kürthy Judit

2022. július 7. 22:25

Költségvetésükben jelenleg 150 ezer euró mínusszal számolnak (a szerző felvétele)
Költségvetésükben jelenleg 150 ezer euró mínusszal számolnak (a szerző felvétele)

Tavaly decemberben tájékoztattunk arról, hogy elkezdődhet Ekecs község rendelőintézetének teljes körű felújítása. Az egészségügyi minisztériumtól elnyert támogatás mellett azonban az önrész összege is igencsak jelentős volt. A község 755 ezer eurót kapott a rendelőintézet modernizálására, és 150 ezer euró önrésszel járult volna hozzá a modernizációhoz. Szerettek volna egy költséghatékonyabb épületben egy olyan modernebb környezetet létrehozni, ahol az orvosok és a betegek is egyaránt jobban érezhetik magukat. Tervezték többek között az eredeti tető lecserélését, hogy az energiaárak emelkedése miatt takarékosabban működhessenek. E gondosan előkészített tervet azonban keresztülhúzta a jelenlegi gazdasági helyzet, aminek következtében a magas áremelkedés és az eleve magas önrészi hányad miatt, a megszorult önkormányzat a szerződéstől való elállást javasolta.

Kialakult egy patthelyzet, melyben mérlegre kell tennünk az egyes pályázatok megvalósításának fontosságát és az önkormányzat mindennapi működéséhez szükséges feltételek bebiztosítását. Az orvosi rendelőnk projektjéhez a minisztérium új közbeszerzés javasol, a drágulások itt is megmutatkoztak, ugyanis a minisztérium által nem támogatott javítások, például a Patika épületrésze, az önrész itt hozzávetőlegesen 250 ezer euró körül mozog, a megoldás ebben az esetben a pályázattól való visszalépés volna és a továbbiakban önköltséges alapon folytatni a felújítást, elvégezni a szükséges javításokat az érvényes projekt alapján, mindig a község anyagi lehetőségeihez mérten.

- mondta Polák László, polgármester.

A pályázat komplexen kezeli az épületet, így nincs lehetőség részekre bontani a beruházást (a szerző felvétele)
A pályázat komplexen kezeli az épületet, így nincs lehetőség részekre bontani a beruházást (a szerző felvétele)

A pénzügyi bizottság korábbi értekezletén részletes beszámolót készítettek, ahol az egyes tételeket sorra véve látni, hogy a lehetőségeikhez mérten így is nagy lépéseket tettek a rendelőintézet belső tereinek modernizálására, például két évvel ezelőtt egy teljesen új kazánházat alakítottak ki, ami azóta energiatakarékosabban működik, a helyi orvosok önerőből beruházhattak nyílászáróik kicserélésére, amit a bérleti díjaikból enged el az önkormányzat, a belső talajzat javítását is már évek óta elvégezték. Tehát annak ellenére, hogy a külső, már előre betervezett munkálatokkal még nem jutottak tovább, a belső környezet komfortérzetén jócskán emelni tudtak.

Többek között a Patika épületrésze is nagy önerőt igényelne (a szerző felvétele)
Többek között a Patika épületrésze is nagy önerőt igényelne (a szerző felvétele)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szövetség: több figyelmet érdemelne az országban a nemzetiségi oktatás

Szövetség: több figyelmet érdemelne az országban a nemzetiségi oktatás

kórház k

Jóváhagyta a parlament az egészségügyi dolgozók béremelését

Miroslava Hapalová

Hirtelen távozik az oktatási reform szakértője

Fenes Iván (Képarchívum)

Fenes Iván: Közösségeink megtartása a jövő záloga

Új Szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

KVÍZ: Almás pite, dinsztelt káposzta… Milyen hozzávaló nem szükséges az alábbi őszi ételek elkészítéséhez?

KVÍZ: Almás pite, dinsztelt káposzta… Milyen hozzávaló nem szükséges az alábbi őszi ételek elkészítéséhez?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.