„A mi világunk sem csak fekete és fehér” (KÉPEK)

Az NFG Könyvklubban évente négy alkalommal gyűlnek össze és közkedvelt könyvekről beszélgetnek majd (A szerző felvétele)
Dunaszerdahely |

Társadalmi szerepeket is boncolgattak a szombati könyvklubban. Nagy jelentőséggel bírtak a tárgyalt kötethez társított első benyomások és a konkrét olvasmányélmények is.

Váratlan, ám annál kellemesebb élményben volt részem szombat este, amikor az NFG Klub környékén jártam és megtudtam, hogy éppen könyvklub kezdődik. Máris bent találtam magam az asztalok előtt, ahol second hand könyvvásárlásra is lehetőség volt. A párszor forgatott magazinokat 50 centért, míg a könyveket pár euróért vásárolhattuk meg, ezzel is támogatva a most alakult NFG Könyvklub-ot.

Első alkalommal Moskát Anita: Horgonyhely című kötetét vették górcső alá, illetve vették volna, ha nem lettek volna többen is olyanok, mint én, akik még nem olvasták a kötetet. Azonban ez sem volt akadálya annak, hogy másfél órán keresztül körben ülve beszélgessünk róla. Hipik Júlia, a könyvklub szervezője kellőképp felkészülten érkezett és a kötet íróját bemutatva vezette fel a könyvet, majd rátért a benne foglalt események taglálására. Kikérte a jelenlévők véleményét, majd megkérte őket arra, hogy írják fel egy táblára azokat a szavakat, szófordulatokat, melyek először eszükbe jutnak a könyv története, vagy akár csak a borító alapján. A végeredményt alaposan elemezve rájöttünk, hogy annak ellenére, hogy többen nem olvastuk teljes egészében a művet, eltaláltuk a főbb motívumokat. Ezt követően rátértünk a főszereplőkre, akiket egyenként megismerve jutottunk az őket leginkább jellemző tulajdonságokig, s közben a sajátjainkig is, ugyanis meglepő hasonlóságokat véltünk felfedezni a fantasy regény szereplői és az evilági, itt és most élő emberek között. Az eszmecsere során megbizonyosodtunk arról, hogy ahogy ebben a könyvben is, a mi világunk sem csak fekete és fehér.

Izgalmas feladatokkal tették színessé a találkozót (A szerző felvétele)

Szóba kerültek a nemi szerepekhez társított főbb attribútumok és az azokat ábrázoló mai filmek és könyvek, melyek úgy próbálják megtalálni az egyensúlyt a férfiak és a nők között, hogy pusztán csak megcserélik a szereplőket. A nőkhöz társítják az erőt, az érzéketlenséget, míg a férfiakhoz a gyengédséget és a érzékiséget. Amivel alapvetően nem is lenne gond, hiszen mindezek legtöbbünkben keverednek. Az eltolódott súlyozást többen azért vélik problémának, mert ezzel a legkevésbé sem közelítik a végleteket egymás felé, egy közös, emberi mivolthoz, sőt, valamint azért is, mert így az alap probléma, a szerepkonfliktus dinamikája változatlan marad, csak a végpontokon lévők cserélődnek ki egymással. A Horgonyhelynél is felmerült ez a kritika, ami vitát gerjesztett a jelenlévők közt, ám a karakterek kivesézése és motivációik részletes elemzése után megnyugodtunk: a könyvben szereplő alakok éppen eléggé árnyaltak ahhoz, hogy ne csak egy férfit vagy nőt lássunk bennünk, hanem egyszerűen olyan kihívásokkal küzdő embereket, akik a saját belső küzdelmeikre fókuszálva menetelnek előre és keresik a kérdéseikre a válaszokat.

A beszélgetésen való részvétel legfontosabb eredménye az volt számomra, hogy egy pillanatra, vagyis arra a másfél órára teljesen kiemelt a jelenemből. Megtette velem azt, amire a könyv szereplői oly nagyon vágynak: hogy elszakadjanak a horgonyhelyüktől. Betekintést nyertem egy teljesen más, új világ működésébe. Az elmesélt részletek alapján kikövetkeztethető események, döntések és a levonható tanulságok mind azt mutatják, hogy mindig lehet máshogy. A fogalom jó értelmében. Lehetséges változtatni, fejlődni és minőségünkben javulni.

Az NFG Könyvklub szervezője Hipik Júlia már szeptemberben nyilvánosságra hozta az első találkozó időpontját és több alkalommal is beszélgetést indított a témában. Az író bemutatásával, a könyv történetének felvázolásával hangolta az érdeklődőket és bíztatta őket a részvételre. Videóbejegyzést is készített és még egy körkérdést is indított, ahol a válaszadók közt a találkozón egy gazdag ajándékcsomagot sorsolt ki. Előzetes tervek szerint negyedévente rendezik majd meg a könyvklubot, a legközelebbi alkalom februárra várható, témája pedig a humor lesz. Az ötletdobozba addig is várják a javaslatokat, az új ötleteket, melyeket a következő e-mail címre küldhetik: nfgkonyvklub@gmail.com.

A rendezvények ingyenesek, de a becsületkasszába szívesen fogadják a résztvevők hozzájárulásait.

 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?