Régió

A krasznahorkai várban egyelőre nem állt le a munka

Március elsején megkezdőtek az előkészületi munkálatok a nyolc évvel ezelőtt leégett krasznahorkai vár falain belül. Jelenleg a várban található műtárgyak, beleértve a több mint száz éves halottas díszhintó elszállításán dolgoznak. Ha a múzeum vezetésének sikerül tartani az ütemtervet, a vár alsó részében leghamarabb idén októberben indulhat be a munka.
Németi Róbert

2020. április 1. 14:35

krasznahorkai vár
- Németi Róbert felvétele

Ahogy azt szerkesztőségünknek Máté Tímea, a Betléri Andrássy Múzeum igazgatója elmondta, a múzeum dolgozói 2012-ben még arra számítottak, hogy a halottas díszhintó és a várban található összes többi műtárgy a helyén maradhant, és védelmi szempontból elegendő lesz csak bedeszkázni őket. „Ma már tudjuk, hogy a vár felújítása sokkal nagyobb és átfogóbb lesz, mint ahogy azt terveztük. A felújítás a vár szinte minden egyes részét érinti, ezért egyetlen műtárgy sem maradhat a falakon belül. Néhány nagyobb darab kivételével szinte az összeset át kell szállítani a Betlérben kialakított raktárhelyiségekbe. Jelen pillanatban a halottas díszhintó átszállítására kerítünk sort. A hintót egy restaurátor szedi darabokra, majd azt követően egy fuvarozó cég becsomagolja és átszállítja a közeli Betlérbe. A díszhintó a huszadik század elejétől van a várban, amikor Andrássy Dénes először idehelyezte. A hintó a Franciska ereklyemúzeum része, és igazából a krasznahorkai vár egyik legérdekesebb tárgya, hiszen nem sok múzeum büszkélkedhet ilyen vagy ehhez hasonló halottas díszhintóval“ – nyilatkozta az igazgató.

Nem fért ki az ajtón

A Münchenben készült szeccessiós stílusú hintóban Andrássy Franciska földi maradványait vitték a rozsnyói vasútállomásról a krasznahorkaváraljai mauzóleumba 1904. október 26-án. Dénes a hintót 1910-ben unokatestvérének Andrássy Gézának adta kölcsön, amikor Károly fia nagyon fiatalon, mindössze 27 éves korában meghalt. A hintót utoljára 1913-ban használták, amikor Andrássy Dénes temetése volt a krasznahorkaváraljai mauzóleumban. Az igazgató elmondása szerint a hetvenes években restaurált hintó a vár északnyugati bástyájának helyiségébe került vissza, de elhelyezése után olyan ajtók mögé zárták, amelyen egy darabban már nem fért ki. „ Azért kell most darabokra szedni, hogy átszállíthassuk Betlérbe. A kocsi minden részét konzerváljuk, becsomagoljuk és a betléri raktárban helyezzük el egészen a vár felújításának a végéig. A szóban forgó munkálatokhoz egyébként csak azért tudtuk most hozzálátni, mert idővel rájöttünk, hogy a középső vár szuterénjének a mennyezete kritikus állapotban van. A mennyezet statikai stabilizálása március elejétől zajlik, így most már a munkások, beleértve a szállítócég szakemberei is biztonságosan közlekedhetnek a vár úgynevezett dufartjában“ – tette hozzá Máté Tímea.

Galéria
krasznahorka-1
krasznahorka-2
krasznahorka-3
krasznahorka-4
+6

Akadozó folyamat

Mint kiderült, a következő hetek során szinte az összes várban található műtárgyat, köztük a nagyobb fegyvereket és az ágyúkat is áthelyezik a raktárakba. A márciusban beindult folyamat az igazgató szerint nem egy új felújítási fázis, hanem az úgynevezett előkészítő munkálatok egy része. Ide sorolandó a várfalak víztelenítése, egyes részek kitisztítása és a falak stabilizálása is, melyekre azért van szükség, hogy amint megkapják a felújításhoz szükséges engedélyeket, azonnal elkezdhessék a betervezett munkát. „A koronavírus miatt azonban mi bizonytalanok vagyunk, senki sem tudja, mi lesz két hét vagy két hónap múlva. Ahhoz, hogy a vár alatti részben beindulhasson a munka és felépülhessen az infocentrum, amely egyébként a komplex felújítás első fázisa, meg kell kapnunk az építkezési engedélyt. Az eredeti tervek szerint ezt idén ősszel kellene megkapnunk. Most lett volna az első tárgyalás az ügyben, de a koronavírus terjedése miatt áttették a találkozót. Senki nem tudja megmondani, hogy mire számíthatunk, de a kisebb beavatkozásokat szerencsére folytatni tudjuk“ – nyilatkozta lapunkak Tímea, majd végezetül azt mondta: „Amíg nem vezetik be a kötelező kijárási tilalmat, a szükséges óvintézkedések betartása mellett és a lehetőségek keretein belül nálunk biztosan folytatódik a munka“ – zárta Máté Tímea, a Betléri Andrássy Múzeum igazgatója.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Izsa

30 tonna szemetet szedtek össze a Duna mellől

*

Orbán Viktor: Nem fogom magamra venni a szlovák politika problémáit

Michal Aláč
Frissítve

Čaputová kinevezte Michal Aláčot a szlovák titkosszolgálat élére

koronavírus

Koronavírus: 34 beteg elhunyt, 343 új fertőzöttet mutattak ki a PCR-tesztek

Kancel Ottó

Kancel Ottó: Helyem van az NB I-ben

Antony Blinken

Az amerikai külügyminiszter az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Ukrajnát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.