Régió

A helyi lakosok nem akarnak hulladékfeldolgozót Somorján

Somorja | Tiltakoznak a lakosok a Szenci útra tervezett hulladék-újrahasznosító üzem ellen. Az önkormányzat a napokban egyeztetett a petíciós bizottság tagjaival, valamint a beruházó képviselőivel.
author
Kiss Bartalos Éva

2020. január 17. 11:00

Somorja
- Képarchívum

A Palkov vállalat hulladék-újrahasznosító üzemet alakítana ki az egykori borüzem területén. Több mint ezerhétszázan írták alá a beruházás ellen indított petíciót.

Csendben indult
A társaság tavaly nyár végén tájékoztatta a terveiről a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal környezetvédelmi osztályát, a már folyamatban lévő átépítésekről viszont Somorja önkormányzatát nem értesítették. A lakosok figyelmeztették a várost a valamikori üzemben folyamatban lévő munkákra. A város élt a felügyeletei jogával, és mivel engedély nélkül láttak hozzá az átépítéshez, ezért 15 ezer euró büntetést szabtak ki a vállalatra. A cég ezután folyamodott építési engedélyért, ezt azonban nem kapták meg.

Évi 150 ezer tonna
Az interneten is elérhető tervek szerint a társaság évi 150 ezer tonna hulladékot – réz és alumíniumkábeleket, valamint húszkilósnál köny-
nyebb elektromos motorokat – dolgozna fel a családi házas övezetben, vízvédelmi területen található üzemben. A város szakvéleményt készítettet a cég terveiről, amely szerint nem reálisak a feltüntetett adatok. A lakosok azt kérték a város vezetésétől, hogy ne engedélyezze a hulladékfeldolgozó kialakítását, több mint ezerhétszázan csatlakoztak a petícióhoz, amelyre a Palkov vezetése is reagált. A petíciós bizottságnak címzett levelében azonban már csak havi 2000 tonna elektromos hulladék feldolgozásáról írtak, amelyet hideg, száraz technológiával hasznosítanának. Mégis sokan, köztük a polgármester is, megkérdőjelezik a cég állításait. „Az ilyen tevékenység hatással van a forgalomra, ne állítsák, hogy nem zajos és nem porol” – fogalmazott Orosz Csaba.

A hivatal bólintott
A Dunaszerdahelyi Járási Hivatal környezetvédelmi osztálya az év elején kiadott határozatában úgy fogalmaz, hogy a tervezetet külön aláírások alapján kell elbírálni. A hivatal szerint elfogadható a tervben felvázolt tevékenység környezetre és a város lakosságára gyakorolt hatása. Az osztály véleményét azonban az önkormányzat, és a környezetvédelmi minisztérium sem osztja. „100 ezer tonnát meghaladó anyagmozgás esetén a fent említett jogszabály hatályos; ugyanakkor aggályosnak tartják az egyéb várható környezeti hatásokat is” – olvasható a város honlapján. „Nem vették figyelembe az általunk felvázolt pontokat, amelyeket egy erre szakosodott céggel dolgoztattunk ki. A minisztérium javaslatát is figyelmen kívül hagyták, a járási hivatal nem kérte a környezeti hatástanulmány kidolgozását” – nyilatkozta lapunknak Orosz Csaba, Somorja polgármestere.

Egyértelmű határozat
A hét elején rendkívüli képviselő-testületi ülést tartottak, ezt megelőzően pedig a beruházó vállalat, valamint a petíciós bizottság képviselőit is meghallgatta a városvezetés. A polgármestertől megtudtuk, hogy fellebbezést nyújtanak be a környezetvédelmi osztály határozata ellen és megbízták őt, hogy újra rendeljen el építészeti felügyeletet az egykori borüzemben. „Nekünk elsősorban Somorja lakosainak érdekeit kell figyelembe venni. Egy város nem hozhat érzelmeken alapuló döntéseket, csak a törvény értelmében járhatunk el. Ha olyan beadvány jön, amit el lehet utasítani, akkor így fogunk eljárni” – folytatta Orosz Csaba utalva arra, hogy az önkormányzat csak a hatályos jogszabályok alapján léphet fel az ilyen beruházásokkal szemben.

Somorja az új eldorádó?
Nem ez az első hulladékfeldolgozó, amely Somorján telepedne le. Néhány éve egy plazmatechnikát alkalmazó hulladékégető megépítésének terve borzolta a lakosok kedélyeit, akik akkor is nemet mondtak a beruházásra. Nem épült fel a feldolgozó, az ügy végére azonban 2016 óta sem került pont. Orosz szerint a város elhelyezkedése miatt sokan eldorádóként tekintenek Somorjára. „Elsősorban Pozsony, és az épülő R7-es közelsége miatt” – fogalmazott a polgármester.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
machajbefutott

Machaj veszi át a közmédia irányítását

Sulík

Sulík újabb csomaggal lepi meg a vállalkozókat

parlament k

Júniusban a Hlas nyerné a választást a Smer és az SaS előtt; négy százalék felett a Szövetség

dacnjie

GALÉRIA: Kikapott a DAC a Pakstól, Njie összeesett a pályán

A jelenlévők egyszerre emelték fel a kezüket (a szerző felvétele)

Egy helyben toporgás Nagymegyeren

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.