Régió

A Helemba-sziget lett az év dunai szigete

Kovácspatak | A Helemba-sziget kapta a legtöbb szavazatot a Dunai Szigetek honlap internetes szavazásán, ezzel a Garam és Ipoly torkolatánál fekvő sziget lett Az év dunai szigete verseny 2014-es győztese.
Gulyás Zsuzsanna

2015. január 15. 12:24

A kezdeményezés fő célja az ismeretterjesztés: a verseny szervezője, Szávost-Vass Dániel szeretné, ha a dunai szigetek szélesebb körben is ismertté válnának. A verseny tavalyi győztese a váci Kompkötő-sziget lett. A szeretgom.hu szerint biztató jel, hogy a Kompkötő-sziget rehabilitálását már elkezdték, viszont arra is figyelmeztetnek: a Helemba-szigetnél lehetnek gondok a kusza tulajdonosi viszonyok és természetvédelmi besorolás miatt. A Helemba-sziget a Duna esztergomi szakaszán, Esztergom és Helemba között, a kovácspataki üdülőteleppel szemben található. Hossza 1,5 kilométer, szélessége 100–200 méter között változik. A szigettől három kilométerre torkollik a Dunába a Garam, ami több hordalékszigetet alakított ki. Ezek közül a legnagyobb a Helemba-sziget, amely természetvédelmi és régészeti szempontból is rendkívüli. Itt található a Dunakanyar egyetlen gémtelepe. A szürke gémek mellett kárókatonák, időközönként jégmadarak és kabasólyom is fészkel a szigeten.

A Helemba-sziget rendkívül gazdag régészeti lelőhely. Az ásatások során őskori földházak, középkori emlékek, egy kisebb Árpád-kori templom és a körülötte elterülő temető, egy érseki nyaraló alapjai, valamint a körülötte lévő gyümölcsöskert (valószínűleg barackos) nyomai kerültek elő. A sziget első írásos említése 1234-ből való. 1599-ben a Habsburg és az Oszmán Birodalom megbízottai itt folytattak béketárgyalásokat, amelyek kölcsönös engedmények híján kudarcba fulladtak. A trianoni döntés előtt Hont vármegyéhez tartozott, de mivel a Duna sodorvonalától délre fekszik, Magyarország része maradt, és Esztergomhoz került.

A sziget – amely a bős–nagymarosi vízlépcső elkészültével víz alá került volna – jelenleg a Duna–Ipoly Nemzeti Park védőfelügyelete alá tartozik.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Szállodákat és katolikus templomokat ért terrortámadás Srí Lankán, több száz áldozat

Videón az egyik Srí Lanka-i robbantás

Furgon és autó ütközött, mentőhelikoptert kellett hívni

VIDEÓ: Centikkel tudta elkerülni az irányíthatatlan kamiont az autós

Gašpar már évekkel ezelőtt tudta, hogy Vadala olasz maffia-sejtet hozott létre Szlovákiában

Nyugalomban zajlik az ukrán választás, Zelenszkij és Porosenko már szavazott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?