A hagyomány is összetartja a tejfalui tűzoltókat

Somorja
Somorja/Tejfalu |

Néhány hete ünnepélyesen átvehették a tejfalui önkéntes tűzoltók az új tűzoltószertárat. A hagyomány és a fejlesztés mozgatja az ország egyik legrégebbi önkéntes testületét.

Három önkéntes tűzoltószervezet működött Somorján, mára azonban csak kettő, a somorjai és a tejfalui maradt. Mindkettő közel százötven éves múltra tekint vissza. Kovács Béla, a Tejfalui Önkéntes Tűzoltó-testület elnöke meglepő választ ad arra a kérdésre, hogy hogyan sikerült ennyi évtizeden keresztül fenntartani az egyesületet. „A tejfalui közösségnek köszönhető, hogy ilyen sokáig fennmaradt. Másrészt pedig a dőrejárásnak, ami a háborúk ideje alatt sem maradt el, csak idén szüneteltˮ – mondta Kovács Béla. A farsangi, téltemető népszokás elterjedt volt a Csallóközben, ma azonban már csak néhány településen, köztük Tejfalun őrzik a hagyományt. Az ötvenhat tagú testületből több mint húszan aktívak. A tejfalui szervezet a „Bˮ kategóriába tartozik, tagjai részt vesznek a bevetéseken, ha kell, tüzet oltanak, károkat enyhítenek, segítenek a műszaki mentésben.

Kovács Béla harminc éve vezeti az egyesületet, elmondta, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években volt a legegyszerűbb utánpótlást találni, de abban bízik, hogy a mostani fejlesztésekkel is sikerül fenntartani, és felkelteni a fiatalok érdeklődését. Modern gépparkkal, műszaki eszközökkel és ruhákkal szerelték fel a testületet, de nem csak ez számít a fennmaradásnál. „Bízom benne, hogy aki majd átveszi az egyesület vezetését, az is összetartja majd a társaságot, és a lehetőségeket kihasználva még több fiatalt szólít megˮ – mondta Kovács Béla. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?