A futball 90 éve Felsőszeliben

Felsőszeli foci 90
Felsőszeli |

Nagyszabású ünnepséget szervezett a felsőszeli futballklub fennállásának kilencvenedik évfordulója alkalmából. A településen nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás felnevelésére.

Becslések szerint kétezer szurkoló vett részt Felsőszeliben azon a meccsen, amelyet a helyiek a DAC ellen játszottak. A mérkőzés előtt a jelenlegi vezetőség megemlékezett a 90 évvel ezelőtt alapított klubról és több tucat emlékérmet osztott ki azoknak, akik az elmúlt években, évtizedekben kivették a részüket a helyi foci szervezéséből, támogatták a csapatok működését és hozzájárultak annak sikereihez. Kontár Ronald klubelnök a rendezvény után elmondta, fantasztikus volt a hangulat, nagyszerű volt a szervezés.

„Láthatóan mindenki jól érezte magát és teljes mértékben élvezte az ünnepséget. A meghívottak is nagyon pozitívan vélekedtek a színvonalas szervezésről, a kedves fogadtatásról. Fantasztikus volt a vezetőség, a községi hivatal alkalmazottai, a polgármester, a szponzorok segítsége és összmunkája”

– hangsúlyozta a klubelnök. Társaival jelenleg azon dolgozik, hogy a helyi futballklub, a Felsőszeli Testnevelési Egyesület a polgári társulásként télen megalakult Mátyusföldi Labdarúgó Akadémia részeként működjön tovább. Már 2016-ban együttműködési szerződést kötöttek a Győri ETO-val azért, hogy a régió focistáit összegyűjtsék.

„Nemcsak a falu, hanem a környék településein élő, focizni vágyó gyerekek számára is szeretnénk egy központot létrehozni. Igyekszünk módszertanilag is színvonalas edzéseket tartani nekik. Magától értetődő, hogy a szeli gyerekeknek megadjuk a lehetőséget arra, hogy kicsi koruktól fogva focizzanak. Arra viszont rájöttünk, hogy nem lesz mindenkiből focista, de a lehetőség mindenki számára adott, bárki ki tudja próbálni. Szerintem normális dolog, hogy egy településen fociklub működjön, a kulcskérdés, hogy hogyan működik. Fontos, hogy legyen színvonala, legyen értelme a tehetséggondozásnak, hogy a gyerekek lássák, honnan hova juthatnak el, mire számíthatnak. Ezt építjük tudatosan és már látható, milyen változások történtek Felsőszeliben a futball terén az utóbbi tíz évben. Az, hogy a DAC csapatát méltó körülmények között tudtuk fogadni, nem az elmúlt egy hét, hanem hosszú évek munkája, mindig valamit hozzáteszünk az elért eredményekhez”

– fejtette ki Kontár Ronald.

Felsőszeliben 90 évvel ezelőtt Tánczos Lajos szervezte meg az első futballcsapatot, aki a katonaság alatt szerette meg a sportágat. Miután hazatért, lelkes társakra talált, akikkel a Nagypálek nevű tó mellett, a környéken elsőként egyforma mezben, fehér-zöld pólóban és piros zokniban kezdtek futballozni. A háború utáni időben járási szinten is elkezdődött a futball, az A csapatban a módosabbak, a B csapatban a munkásosztály tagjai játszottak. Az 1950-es évek elején már futballpálya is volt Felsőszeliben. A falu krónikájában 1958-ból valók a testnevelési egyesület első bejegyzései és már ifjúsági csapat is működött. A futball mellett évtizedekig foglalkoztak gimnasztikával, turisztikával, asztalitenisszel, atlétikával, kézi- és röplabdával, valamint sakk-klub is volt Felsőszeliben. 2000-ben női csapat is alakult, 2013-tól pedig olyan strukturális változások történtek, amelyek új fejezetet nyitottak a felsőszeli futball történetében, egyúttal elkezdődött az ifjúsági labdarúgás építésének új korszaka.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?