2014 a magyar felsősök éve

GULYÁS ZSUZSANNAZselíz/Budapest. A magyar közigazgatási és igazságügyi minisztérium nemzetpolitikai államtitkársága a 2014-es évet a külhoni magyar felsősök évének hirdette meg.

GULYÁS ZSUZSANNA

Zselíz/Budapest. A magyar közigazgatási és igazságügyi minisztérium nemzetpolitikai államtitkársága a 2014-es évet a külhoni magyar felsősök évének hirdette meg. Idei körútjuk első állomása Zselíz volt, ahol Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár ismertette a program részleteit. A zselízi alapiskolában megtartott sajtótájékoztatón jelen volt Schrankó Péter, a Fáy András Alapítvány ügyvivője is.

„2012-t az óvodák, 2013-t a kisiskolák, 2014-t a külhoni magyar felsősök évének hirdettük meg. Idei programjainkkal elsősorban nekik szeretnénk segíteni. Az idei tematikus év középpontjában a tehetséggondozás, a pályaorientáció, a személyiségfejlesztés és a tudományok megszerettetése áll. Különösen a mindennapi problémák megoldásához szeretnénk gyakorlati segítséget adni, amihez szakmai támogatást a Fáy András Alapítvány trénerei nyújtanak” – mondta Répás Zsuzsanna. A szakmai tréningek alkalmával az ötödik és hatodik osztályosok gazdasági képzésen vehetnek részt, különböző fejtörők és játékok megoldása révén, közös gondolkodással és információgyűjtéssel elsőre talán bonyolultnak tűnő pénzügyi ismeretekre tehetnek szert. A hetedik és nyolcadik osztályosok pénzügyi képzése már magában foglalja a családi költségvetés problémáit és lehetőségeit is, de a képzés során olyan logikai gondolatsorokkal is megismerkedhetnek, amelyek segítenek hétköznapi céljaik elérésében is. „2012-ben 12 000 kilométert tettünk meg a Kárpát-medencében és 23 településre jutottunk el, 1500 pedagógussal, gyerekkel és szülővel találkoztunk. 2013-ban a körút során 22 helyszínre jutottunk el, és 5000 gyerekkel találkoztunk” – foglalta össze az elmúlt évek eredményeit a helyettes államtitkár. Az idei Kárpát-medencei körút során 35 helyszínt szeretnének meglátogatni. Szlovákiában 12 iskolát keresnek fel. Zselízre, Búcsra, Vágfarkasdra, Vágára, Lakszakállasra, Szencre, Komáromba és öt kelet-szlovákiai iskolába is ellátogatnak. „Egyrészt regionális központokat választottunk. Másrészt szórványvidékekre esett választásunk, hogy az ott élők érezzék: ez a program róluk és nekik is szól. Az előadások anyagából módszertani csomag is készül, amit eljuttatunk minden Kárpát-medencei magyar oktatási intézménybe” – nyilatkozott lapunknak Répás Zsuzsanna.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a program célja a magyar oktatás megerősítése és vonzóvá tétele mellett az, hogy segítse a magyar diákok érvényesülését, tudatos jövőtervezését és szülőföldön maradását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?