PR CIKKEK

Miért fontos a mezőgazdaság, és hogyan válhat valakiből termelő?

Egész napos megterhelő munka a szántóföldeken, éjszakai aratás, a szarvasmarha állandó gondozása. Ez vár azokra, akik állattenyésztéssel vagy növénytermesztéssel szeretnének foglalkozni, hiszen a gazdálkodás és a mezőgazdasági vállalkozás kemény munka. Aki belekezd, ki van szolgáltatva az időjárás és a környezet hatásainak. A szlovákiai termelők azonban a nehéz munka ellenére sem cserélnék le álmaik hivatását.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. október 25. 12:41

Groupama

Fontosak számunkra a gazdálkodók

Szlovákia mezőgazdasági ország, és bár az utóbbi években a mezőgazdasággal szemben előtérbe került az ipari termelés, napjainkban egyre többen térnek vissza a hagyományos gazdálkodáshoz. A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala adatai szerint 2016-ban Szlovákiában csaknem 27 ezer gazdaság működött.

Noha ez nem kis szám, a nyilvánosan hozzáférhető források egyértelműen azt mutatják, hogy nem vagyunk önellátó ország, magas az élelmiszerbehozatal, tehát a gazdaságok, szövetkezetek vagy mezőgazdasági termelők száma sokkal több is lehetne. A fiatal gazdák támogatására az Európai Únió jelentős összeget különített el. Szlovákiában egy kezdő mezőgazdasági termelő legfeljebb 70 000 euró vissza nem térítendő pénzügyi támogatást kaphat, egyszerűbben és előnyösebb feltételekkel bérelhet állami földet, vagy a Szlovák Garancia- és Fejlesztési Bank (Slovenská záručná a rozvojová banka, a. s.) hiteltámogatásával akár vásárolhat is termőföldet.

groupama

Fiatal gazdaként jogosult a támogatásra

Hogyan fogjunk hozzá? Több lehetőség közül választhat. Lehet például magángazdálkodó . A gazdálkodás ilyen formájához még saját termőföldre sem lesz szüksége, csak az Ön által bérelt földterületek használatára felhatalmazó bérleti szerződésekre. Ahhoz, hogy magángazdálkodóként vállalkozást indítson, regisztrációs igazolásra lesz szüksége a magángazdálkodók nyilvántartásából. Ehhez regisztrálnia kell az illetékes városi vagy községi hivatalban,amihez az alábbiakra lesz szüksége:

  • személyi igazolvány,
  • kitöltött kérvény a magángazdálkodók nyilvántartásába vételéhez (az űrlapot az illetékes hatóság honlapján találja meg),
  • a földterület igazolása (tulajdonosi / bérleti szerződés),
  • engedély vagy felhatalmazás (pl., ha a vállalkozás mezőgazdasági termőföldön folyik – annak igazolása, hogy a talajban találhatók-e öntözőrendszerek),
  • a vállalkozás regisztrálására vonatkozó illeték 6,50 euró, amelyet az illetékes hivatalban kell kifizetni.

Ha mindezt teljesíti, 30 napon belül megkapja a nyilvántartásba vételt tanúsító dokumentumot. Ezután statisztikai számjelet (IČO) kell kérvényeznie. Miután ezt megkapta, már csak regisztrálnia kell az adóhivatalban, és elkezdhet vállalkozni. Ha azonban a mezőgazdasági vállalkozást nagyban szeretné folytatni, a magángazdálkodás nem ideális jogi forma, mivel a magángazdálkodó a mezőgazdasági termelést saját nevében, saját felelősségére végzi. Ha nagyobb vállalkozásba szeretne kezdeni, fontolja meg a korlátolt felelősségű társaság vagy szövetkezet indítását.

Drága gépek és magas kockázat – gondoljon vagyona védelmére!

Semmiképpen se felejtsen el biztosítást kötni vállalkozására! Ha gépek és ingatlanok vásárlását vagy bérlését fontolgatja,  ezek biztosítása kifizetődő lehet, hiszen a  leggyakoribb káresemények, természeti csapásokkal, lopásokkal vagy a gépek meghibásodásával kapcsolatosak. „Az egyik ügyfelünket kellemetlen baleset érte, amikor kaszálás közben munkagépével ráfutott egy a szántóföldön felejtett vasrúdra. A vasdarab beleakad a kaszálógépbe, emiatt elromlott a gép belső mechanikája” – mondta Ivan Bobošík, a Groupama Biztosító szóvivője. „Szerencsére a tulajdonos nem felejtett el biztosítást kötni a 250 ezer euró értékű munkagépére, amely fedezetet nyújt a géptörés károkra is. A káresemény helyszínére kiküldtünk egy kárszemléző szakembert, aki mindent dokumentált, és 9600 euróra becsülte a keletkezett kárt. A tulajdonos megjavíttatta a gépet, elküldte nekünk a számlát, majd a biztosítótársaság a jogosultság ellenőrzését és az önrészlevonását követően kifizette a javítási költségeket” – tette hozzá Ivan Bobošík.

Ha az említett kistermelő nem biztosította volna be vagyonát, saját költségre kellett volna kifizetnie a 9600 eurós kárt. Az elemi csapások, lopás és géptörés károkat fedező biztosítás éves biztosítási díja 3000 euró, amely a kártérítés összegének csupán a töredéke. Ezért, ha gazdálkodni szeretne, a kezdetektől gondoljon vagyona és ingatlanja biztosítására, hiszen soha nem tudhatja, mikor éri kellemetlen meglepetés. A Groupama Biztosító adatai szerint az ilyen drága gépeken esett kár ezrekben mérhető. Ne hagyja, hogy kemény munkáját egy váratlan esemény tönkre tegye.

A kis- és középvállalkozók sikertörténeteit, akik kiállták a nehézségeket, és vagyonbiztosításuknak köszönhetően újra talpra tudtak állni, a Groupama Biztosító hozta el Önöknek, amely megalapítása a francia gazdák kölcsönös segítségnyújtásának és szolidaritásának ötletén alapult.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

A kiértékelt minták száma ezer, az újonnan azonosított fertőzötteké tíz alatt Szlovákiában

Badin Ádám

VERSEK ÉS ARCOK: Megtalálni a versekben a mesét

Itthon is biztosítsuk magunkat!

Itthon is biztosítsuk magunkat!

koronavírus

Nyolc új koronavírus-fertőzött, négy járás

koronavírus

Magyarországon öt új fertőzöttet azonosítottak

lengyel elnökválasztás

Lengyelországban megkezdődött az elnökválasztás második fordulója

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.