Júniusban adják át: Hét Tengericsillagos Vízi Élményparkkal gazdagodik Győr

csúszda

A világ első hét tengericsillagos vízi élményparkja és gyógyfürdője nyílik 2023 júniusában Győrben. A nagyszabású, 55 millió eurós költségvetésű építkezés még javában zajlik, de egy-két ikonikus elem látványa már a járókelők elé tárul, ha a folyók városának szívében, a Rába és a Mosoni-Duna találkozásánál, csodálatos környezetben elterülő, jelenleg még zárva tartó fürdő mellett sétálnak.

„A csúszdaparkunk központi eleme, a 32 méter magas szódásszifon törzse már áll. Ez lesz a világ legmagasabb szódásszifonja, a Guinness-rekordok közé is bejegyeztetjük. Így is tisztelegni szeretnénk a város egykori tudós személyisége, a szikvizet feltaláló Jedlik Ányos előtt. Aki a szomszédos Jedlik híd felől érkezik hozzánk, ezzel az ikonikus, látványos elemmel találkozhat” – mondja a Spa Hungary Holding Zrt tulajdonosa, és egyben a RQ ügyvezetője, Kovacsics Imre, aki csapatával csaknem 20 éve üzemelteti a győri fürdőt. „Persze, megosztó lesz ez az óriásszifon. Valakinek tetszik majd, másnak nem, de biztosan beszélni fognak róla. Amikor az Eiffel-torony épült Párizsban, a legnagyobb ellenzője éppen a város főépítésze volt, mondván, ez annyira ronda, hogy nem illik a környezetbe. Mégis, miután elkészült, a főépítész minden egyes nap ott kávézott a toronyban. Amikor rákérdeztek, hogy is van ez, azzal mentette ki magát, hogy amíg itt vagyok, addig sem látom. Ebből kifolyólag később is naponta felkereste a tornyot” – állított párhuzamot a két város közé Kovacsics Imre.

Az Új Szó hasábjain, a júniusi újranyitásig hónapról-hónapra feltárjuk, mit is rejt egy-egy „tengericsillag”, mitől lesz egyedi, különleges és kihagyhatatlan a Modern Városok program keretében megújuló győri tematikus vízi élménypark és gyógyfürdő. „Mindenkinek lehetnek jó vagy rossz tapasztalatai a szállodák hagyományos besorolásával kapcsolatban, hiszen ott utókövetés nincs, az egyszer megszerzett besorolást, csillagokat nem veszítik el akkor sem, ha esetleg romlott a színvonal. Mi nem akartunk ebbe a sorba beállni. Új minősítési rendszert vezetünk be magunknak, és le is védetjük. Megfogalmaztuk azokat standardokat, amelyeket mind az építészeti, mind a szolgáltatási oldalon, mind a vendégorientációban teljesíteni szeretnénk. Tengericsillagos minősítés még nincs, és azt gondolom, hogy a győri élményfürdő igenis lehet hétcsillagos besorolású.

Dubajban, a világkiállításon jutottam erre a következtetésre, a Burdzs al-Arab szomszédságában. Mi is tudunk nagyon magas színvonalú szolgáltatást biztosítani, és akár az átalunk kidolgozott új minősítő rendszer alapján is igazodhatnak majd hozzánk mindazok, akik utánunk építenek fürdőket. Reméljük, a plusz csillagot pedig a látogatóinktól kapjuk majd meg, amikor azt mondják, hogy semmit sem csúsztattunk az ígéreteinkhez képest, és a győri valóban a világ első hét tengericsillagos fürdője” – vallja az élménypark üzemeltetésben évtizedes tapasztalattal bíró szakember, aki a rendelkezésre álló 55 millió eurós kereten belül szabadkezet kapva álmodhatta meg a győri élménypark és gyógyfürdő fejlesztését. Kovacsics Imre, akár egy céhes legény a katedrális építések idején, az elmúlt évtizedekben bejárta a világot Izlandtól Japánig, és mindenhol azt kereste, tanulmányozta, mit lehetne itthon megvalósítani a legkülönfélébb fürdők gyakorlatából.

Az első termál, amit elnyert üzemeltetésre, éppen a győri volt, még 2003-ban. „Pár hónappal a nyitás előtt kötöttük meg a 25 éves bérleti szerződést a várossal. A Széchenyi Terv részeként épült fürdők sorában az elsők közt nyílt a győri, egy évvel Sárvár után. Mikor elnyertük a szerződést, nyakunkba vettük az országot, és felkerestük a már működő élményfürdőket. Nagyon jóindulatú vezetőkkel találkoztunk, de mindenhonnan azzal a csalódottsággal jöttünk el, hogy nem akarják nekünk elmondani az üzemeltetési praktikákat, ülnek az titkaikon. Aztán az idő múlásával rájöttünk, hogy azért nem mondtak semmit, mert akkor még nekik sem volt fogalmuk az új típusú élményfürdők működtetésről. Ráadásul önkormányzati cégként nem piaci alapon kellett gazdálkodniuk. Ha veszteséget termeltek, a testület pótolta a hiányt. Tehát úgy kezdtük idestova húsz éve a győri fürdő működtetését, saját tapasztalat, gyakorlat nélkül, hogy nem is tudtuk megkérdezni, hogyan is lehetne ezt valójában csinálni” – emlékezik vissza a kezdetekre Kovacsics Imre. Nem csoda, hogy az első néhány hónap Győrben is veszteséggel zárt, de aztán hamar sikerült jó szelet fogni a Rába Quelle vitorláiba, a sikersztorit látva pedig az évek múltával Agárdtól Gyuláig, Bábolnától Makóig az ország tucatnyi fürdőjébe hívták üzemeltetőnek, vezérigazgatónak, szakmai tanácsadónak Kovacsics Imrét, akitől többször azt a csodát várták, hogy kihúzza a veszteség mocsarából az önkormányzati tulajdonú élményparkokat. „Általában sok sebből vérzik egyegy ilyen nagyberuházás. Kezdjük ott, hogy Magyarországon az egyetemeken nincs külön kurzus fürdőépítésből az építészmérnököknek, pedig a legnagyobb kincsünket az idegenforgalomban a gyógyfürdők adják, és több száz épült is belőlük az elmúlt évtizedekben.

A mérnökök mégis termálos tapasztalat nélkül ülnek a legtöbbször a tervezőasztal mellé, és grandiózus terveket szőnek, kifűthetetlen, óriási légterekkel, sok-sok haszontalan térrel, amit aztán világítani, takarítani kell. Emellett az önkormányzat laikus tagjai is előállnak különféle, a valóságtól elrugaszkodott kívánságokkal, ezért már a tervezés időpontjában eldől, hogy olyan fürdő fog épülni, amit soha az életben nem lehet rentábilisan működtetni. Így történhetett meg, hogy a magyarországi, önkormányzati fürdők jelentős része veszteséges és dotációra szorul. Azután már hiába csábítgatod a világ legjobb menedzserét egy rosszul pozícionált és megépített fürdőbe, ő sem tud csodát tenni. Nem is tudom, miért ragaszkodnak ennyire az önkormányzatok a fürdők üzemeltetéséhez, ilyen alapon húsgyáruk is lehetne. Én azt mondom, ne akarjunk csodákról álmodni a tervezőasztalnál, ha a vendég végül még a szemüvegét sem tudja majd letenni, amikor bemenne a szaunába. Ez csak egy apróság, de itt Győrben lesz szemüvegtartó is, természetesen” – mutat rá Kovacsics Imre. Makón például, a Hagymatikum gyógyfürdő építése során az isteni tehetséggel megáldott Makovecz Imrével dolgozhatott együtt a győri szakember. „Imre bácsi egy csoda volt, ő mindig össze akarta kötni az eget a földdel, de hát egy fürdőt ilyen koncepcióval még a jóisten se tudna üzemeltetni. Kérdeztem a körülötte lévőket, mégis, Imre bácsit hogyan lehetne meggyőzni a realitásokról. Azt mondták, ez nagyon nehéz ügy, hiszen a legenda szerint még a miniszterelnöknek is azt mondta a felcsúti stadion tervezése közben, hogy ehhez te nem értesz, ez az én dolgom. (Ezzel csak a próbálkozás nehézségi fokát akarták kifejezni.) Annyit azért elárultak, hogy baráti pálinkázgatás közben talán felcsillanhat némi remény. Hát én annyi pálinkát az életben nem ittam meg, mint Makovecz Imrével, de végül sikerült megegyezünk.

Amikor átadtunk Makón a Hagymatikumot, Imre bácsi sajnos már nem élt, három hónappal korábban meghalt. A felesége odajött hozzám, és azt mondta, Makovecz Imrének még soha nem volt olyan szép munkája, mint a Hagymatikum, és ezt Kovacsics Imrével közösen tudta elérni. Ilyenkor az ember azt mondja, hogy ezért érdemes élni. Hasonló pillanat volt, amikor Gyulán az akkori polgármester asszony azt mondta, eddig volt ötven éves múltja a Gyulai Várfürdőnek, és Imrére bízzuk, hogy legyen ötven éves jövője” – idézi fel a kellemes emlékeket a Spa Hungary Holding vezetője. A győri fürdő fejlesztésébe az évtizedes üzemeltetési tapasztalatokat és a világ különböző részeiből ellesett hasznos gyakorlatokat is sikerült beépíteni, ráadásul az elszabaduló infláció ellenére sem kellett engedni az eredeti koncepcióból, vagy lebutítani a terveket. Az eddig 7 ezer négyzetméteres beltér 11 ezer négyzetméterre bővül. Megtoldották 2 szintes gyerekbirodalommal és tanuszodával. Egyedi szinteltolásokkal alakították ki nemcsak a szaunavilágot, hanem a medencéket is. Unalmas, sík terület nem lesz. Még az az árvízvédelmi töltést is úgy sikerült kialakítani a két folyó által határolt félszigeten húzódó strandrészen, hogy befelé a lépcsős, panorámás medencék sora, kifelé pedig Magyarország leendő legnagyobb kertmozijának nézőtere rejti azt el, amit a nyitás után egy évvel később terveznek megnyitni.

A világ első hét tengericsillagos vízi élményparkja és gyógyfürdője a Rába és a Mosoni-Duna torkolatában, a belváros szívében egy gyönyörű, új dísztérrel, promenáddal, másfél szintes parkolólemezzel várja a vendégeket 2023. június közepétől Győrben. „Egy anyuka sétált mellettem nemrég a kisfiával egy lovardában, nemes paripák és kedves kutyusok környezetében. A kisfiú annyira beleszeretett az állatokba, a lovakba és a kutyákba is egyszerre, és olyan gyorsan, olyan nagy szenvedéllyel akarta őket, hogy csak ennyit tudott ismételgetni az Édesanyjának: »Anya, kérek egy lókutyát, meg még egy lókutyát!« – ajándékként a fa alá, gondolva a karácsony közeledtére. Az új győri termál lesz a mi lókutyánk, a Világ Első Hét Tengericsillagos Vízi Élményparkja és Gyógyfürdője, ahol mindent megvalósíthatunk, amit csak a vendég kívánhat” – ígéri Kovacsics Imre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!