PR CIKKEK

Hasznos tanácsok, amit egy vállalkozás létrehozásáról tudnia kell

Saját útját szeretné járni? Úgy döntött, hogy felmond, és megnyitja saját kávézóját vagy fodrászatát? Friss diplomás, és azon gondolkodik, hogy a kezdetektől a saját maga ura szeretne lenni? Ezzel nincs egyedül. 2019-ben mind ez ideig közel 27 ezer új vállalkozás és egyéni vállalkozás jött létre.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. október 1. 12:38

Groupama

Mivel hazánkban a vállakozás leggyakoribb formája az egyéni vállalkozás, megvizsgáljuk milyen feltételeknek kell teljesülniük egy vállalkozás indításához, és hogy ez milyen költségekkel jár. Jogi rendszerünkben három vállalkozásformát ismerünk:

- szabadon gyakorolható vállalkozás (pl. kis- vagy nagykereskedelem, fényképészeti szolgáltatások),

- kisipari vállalkozás (pl. lakatos, kőműves, asztalosmunkák stb.), 

- szakképesítéshez kötött vállalkozás (létrehozásához engedély szükséges, pl. ha vállalkozást kíván alapítani vezetésoktatóként, akkor ehhez oktatói engedélyre van szüksége).

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy míg a szabadon gyakorolható vállalkozás indításához elegendő az általános feltételek teljesítse (18. életév betöltése, jogi cselekvőképesség és büntetlen előélet), a kisipari vállalkozások vagy szakképesítéshez kötött vállalkozás működtetéséhez speciális feltételeknek kell megfelelnie a vállalkozást alapító személynek (szakmai vagy egyéb kompetencia – pl. megfelelő végzettség vagy tapasztalat egy bizonyos szakterületen).

Groupama

Milyen költségekkel kell számolnunk?

Amennyiben már eldöntötte, milyen területen szeretne vállalkozást indítani, megvan a cég neve és a székhely is, a vállalkozást online is bejelentheti. Ehhez kártyaleolvasó berendezésre, személyazonossági igazolványra és hiteles elektronikus aláírásra lesz szükség. Ha ön nem jártas ezen a területen, és a hagyományos ügyintézést részesíti előnyben, látogasson el az állandó lakóhelye szerinti illetékes kerületi hivatal vállalkozói osztályára. A hagyományos eljárás azonban költségekkel jár. 2019-ben minden bejelentett szabadon gyakorolható vállalkozás közigazgatási illetéke
5 euró, a kisipari és szakképesítéshez kötött vállalkozásé pedig 15 euró. Tehát ha ön 4 szabadon gyakorolható vállalkozást szeretne indítani, 20 eurót fog fizetni, azonban elektronikus bejelentés esetén ez díjtalan, a kisipari és szakképesítéshez kötött vállalkozások elektronikus bejelentésének díja is lényegesen kedvezőbb, mindössze
7,50 euró. Ha vállalkozását személyesen jelenti be, egy űrlapot is ki kell töltenie. Miután az űrlapot kitöltötte, leadta, és befizette a közigazgatási illetéket, azaz, sikeresen regisztrálta vállalkozását, elkezdheti tevékenységét.

Milyen területen indítsunk vállalkozást?

Inspirálódhat a Groupama Biztosító ügyfelének, Imre történetével, aki úgy döntött, megvalósítja álmát, saját pékséget nyit. Friss pékáru, finom kávé és kellemes környezet. Idővel az emberek megkedvelték a pékségét, és a bolt előtt kígyózó sor tökéletes reklám volt üzletének. Egy év elteltével Imre már nyereséggel tudta üzemeltetni vállalkozását.

Groupama

Évi néhány száz euró megmentheti az üzletét

Nem sokkal a fennállása egyéves évfordulóját követően vihar rongálta meg a pékséget. Az erős szél leszakított két hulladéktárolót, amelyek betörték a kirakatot, megrongálták a pultot, és néhány szék is eltört. Szerencsére Imre üzlete megnyitásakor a biztonságra is gondolt, és nem egész 200 euróból biztosítást kötött. A Groupama Biztosító testre szabott kis- és középvállalkozói biztosítását választotta, mely fedezetet nyújt elemi csapások, jégeső és vihar okozta károkra. A vihar után felvette a kapcsolatot a biztosítóval. A Call Center munkatársai tájékoztatták a teendőkről, elmondták, hogy  hogyan kell bejelenteni a kárt, és dokumentálni a károkat. Másnap kiment hozzá a kárrendezési szakember, akivel kitöltötték az űrlapokat, és megbecsülték a keletkezett károkat. Imre szeretett volna hozzáfogni a károk helyreállításához, de ehhez előlegre volt szüksége a biztosítótársaságtól. Miután kérésének eleget tettek, a mesteremberek hozzáláthattak a munkához. Az egyes javítások számláit küldte a biztosítónak.
A beküldött számlákat ellenőrizték, és a károk összesítése után 23 ezer eurós kártérítést határoztak meg, amit ki is fizetettek Imrének.

„Segítünk ügyfeleinknek talpra állni. Örülünk, hogy ez Imre esetében is sikerült, aki néhány héttel a káresemény után újra kinyithatta pékségét” – mondta Ivan Bobošík, a Groupama Biztosító szóvivője. Nem sokkal a felújítás után Imre kibérelt egy ígéretes helyiséget a belvárosban, és megnyitotta második pékségét. Új boltjára is a Groupama Biztosítónál kötött biztosítást. „Szeretnék köszönetet mondani a Groupama Biztosítónak, főként a kárrendezési osztály empatikus munkatársainak, akik mindenben segítettek. Nekik köszönhetően egy hónap után újra megnyithattuk pékségünket” – mondta az elégedett ügyfél.

Fontolja meg vagyona biztosítását

Ne felejtsen el biztosítást kötni vállalkozására. A vagyonon esett kisebb jelentőségű károk átlagos értéke 200 eurónál kezdődik (például sérült ereszcsatorna vagy tető). A súlyosabb károk (tűz vagy csőtörés) több ezer euróra rúghatnak. 35 000 euró biztosítási összegű vállalkozói biztosítás éves biztosítási díja kevesebb mint 190 euró. A biztosítás téríti a tűz, elemi csapások, betörés és rablás okozta károkat, beleértve az üvegtörést és a felelősségbiztosítást bérelt ingatlanokra is. Vállalkozásának védelme így nem egész 200 euróba fog kerülni, ami az időjárás okozta károkhoz képest elenyésző összeg.

A kis- és középvállalkozók sikertörténeteit, akik kiállták a nehézségeket, és vagyonbiztosításuknak köszönhetően újra talpra tudtak állni a Groupama Biztosító hozta el önöknek, amely a francia gazdák kölcsönös segítségnyújtásának és szolidaritásának ötletén alapult.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Minden vita a botrányokról szólt

Frissítve

Kapufás gólokkal nyert a DAC, szabályos találattól fosztották meg a ViOnt

Kevesen kapnak év végi prémiumot

Zsuzsová ügyészt gyilkolt volna

Örül, hogy most hazajön játszani

Bugár Béla is helyet kap az MKP és a Híd közös listáján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!