PR CIKKEK

Étkezési utalvány vagy készpénz? Járjon utána, melyik előnyösebb az ön számára

A munka törvénykönyvének módosítása, amely alig egy hónapja lépett érvénybe, az étkezési hozzájárulás egy új módját vezette be, a pénzbeli juttatást. Habár az új jogszabállyal kapcsolatban a gyakorlatban több kérdés is felmerült, az alkalmazottak harmada már eldönthette, hogy étkezési utalványokat, étkezési kártyát vagy készpénzt igényeljen-e. Ez a döntés vár önre is. Segítünk, hogy ne nyúljon mellé.
PR-CIKK

2021. április 27. 08:40

restauracia

A 2muse friss felmérés alapján a munkavállalók 34%-a már lehetőséget kapott a munkáltatójától az étkezési hozzájárulás formájának kiválasztására. Kiderült azonban, hogy a készpénzt előnyben részesítő alkalmazottak 53%-a nem tudta, milyen összeggel járul hozzá a munkáltató az étkezéshez.

Mikor nem éri meg a készpénzt választani?

Az étkezési hozzájárulás pénzbeli folyósításával kapcsolatban még vannak tisztázatlan részletek. Ahogy az az újításokkal lenni szokott, a gyakorlat mutatja meg, hogy az étkezési hozzájárulás új formája milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal jár az alkalmazottak és a munkaadók számára. Ma már biztosan kijelenthetjük, hogy nem érdemes készpénzre váltani, ha munkáltatója napi 2,81 eurónál többet fizet az étkezésért. Hogy mi az oka?

Az étkezési utalványokkal vagy az étkezési kártyára utalt összeggel ellentétben a munkáltató napi 2,81 eurót meghaladó pénzbeli hozzájárulása adó- és járulékköteles. Ebből az következik, hogy a napi 2,81 euró feletti hozzájárulást a munkáltató megadóztatja, és ebből az összegből levonja a járulékokat is. Az étkezési utalvánnyal és az étkezési kártyával ez nem fordulhat telő.

Mérlegelje az előnyöket és a hátrányokat

Bár néhány munkáltató szeretné, ha beosztottjai mihamarabb eldöntenék, hogy melyik étkezési hozzájárulást igénylik, a munkavállalóknak 2022. január 1-jéig kell ezt megtenniük. Tehát még bőven van ideje arra, hogy mérlegelje, az étkezési hozzájárulás melyik formája lesz az ön számára a legmegfelelőbb – az étkezési utalványok, étkezési kártyák / alkalmazások vagy a pénzügyi hozzájárulás.

Néha jobb várni a döntéssel, ebben az esetben ez kétszeresen igaz. Bár az étkezési hozzájárulás formájának kiválasztása banális döntésnek tűnhet, ez nem egészen így van. Választása ugyanis 12 hónapig lesz érvényes, függetlenül attól, hogy elégedett-e vele vagy sem. Ne hagyja, hogy magára kényszerítsenek valamit csak azért, mert az megkönnyíti az ügyintézést a munkáltatója számára, vagy mert kollégája már kiválasztotta, melyik hozzájárulást igényli. Szabadon dönthet, munkáltatójának pedig tiszteletben kell tartania a választását.

Ha nem akar veszteséges lenni, ugyanakkor szeretné elkerülni az étkezési utalványokkal történő kényelmetlen fizetést, a legjobb megoldás az étkezési kártya vagy alkalmazás. Nem kell elveszett utalvánnyal vagy lejárt érvényességgel foglalkoznia. Az étkezési kártya lehetővé teszi a gyors, pontos és a világjárvány idején a biztonságos, érintés nélküli fizetést.

Ne hamarkodja el a döntést.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bankovka

A szlovákiai nők a spóroláshoz, a férfiak a pénz fialtatásához értenek jobban

koronavírus-vakcina

Koronavírus – Több mint tízezer PCR-tesztet végeztek pénteken

Ismét gyülekeznek a parlament épület előtt

Ismét tüntetők gyülekeznek a parlament épület előtt

színház

Tragédiák után egy vérbő komédia

Tokió 2020

Tokió 2020 – Tizenhét új koronavírusos eset

parlament k

Folytatódik a parlament rendkívüli ülése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.