A kéményseprő szerencsét hoz. Ön se maradjon le róla.

groupama

A kéményseprőt ne a szerencse miatt, hanem otthona biztonságáért keresse fel. A fűtési idény előtt érdemes ellenőriztetni a kéményt és a kazánt is, ez törvény által előírt kötelességünk.

A kéményseprő már időtlen idők óta a szerencse jelképe. Az idősebbek a gombjukhoz kapnak, amikor munka közben látják, sokan úgy hiszik, ha otthonukba hívják, szerencsét hoz. Ősszel van a kéménytisztítás ideje, ilyenkor van a kéményseprőknek a legtöbb munkájuk. „Jelenleg azt sem tudom, hol áll a fejem. Az ősz mindig nehéz időszak, mert az embereknek az utolsó pillanatban jut eszükbe a fűtés előtt a kémény tisztíttatása. Az év utolsó három hónapjában nagyon elfoglaltak vagyunk“ – mondta Juraj Čierny kéményseprő. A tapasztalt szakember azt javasolja, már nyáron gondoljunk a kémény tisztítására,, amikor kevésbé elfoglaltak.

A nem megfelelő karbantartás gyakran balesetet okoz

A kémény tisztítását a törvény is előírja. „A háztulajdonosok kötelesek a kéményt teljesítményének és típusának függvényében rendszeresen ellenőriztetni. Ezt megtehetik saját maguk vagy felkérhetnek erre a feladatra szakembert is, a törvény ugyanis azt nem mondja ki, hogy az ellenőrzést kéményseprőnek kell végeznie“ – mondta Martina Cvachová, a Groupama biztosító szóvivője. A biztosító azonban azt javasolja ügyfeleinek, kérjenek fel a feladatra egy szakembert, aki az elvégzett ellenőrzésről bizonylatot állít ki. „A kárfelméréskor a biztosító meghatározza, milyen mértékben okozta a kárt a kémény helytelen vagy nem megfelelő karbantartása. A kár megfelelő felméréséhez szükség van a rendszeres ellenőrzést alátámasztó bizonylatokra is. Tapasztalataink szerint a tűzvész leggyakoribb okozója a kémény nem megfelelő karbantartása, ami miatt elromlik és elhasználódik a fűtési rendszer, eldugul a kémény.”

Sokba kerülhet az eldugult kémény

A rendszeres ellenőrzés nemcsak a kéményekre, hanem a kazánokra és más fűtőberendezésekre is vonatkozik. Az ellenőrzés gyakorisága a kazán típusától, teljesítményétől, a fűtőanyagtól és az épület típusától is függ. Például egy 100kW teljesítmény feletti hagyományos kazánt háromévente kellene ellenőriztetni. A rendszeres ellenőrzés nem csak a karbantartásra vonatkozik . A kéményseprő és a szerviztechnikusok minden tél előtt beállíthatják a fűtőberendezést úgy, hogy ne fűtsön feleslegesen, így megtakaríthat néhány eurót. „Számos kémény el van tömődve, a korom lerakódik, gond lehet a füst áramlásával. Ilyenkor többet szellőztetünk és értelemszerűen többet is fűtünk“ – mondta Juraj Čierny.

Nincs kapcsolata fűtéstechnikusra vagy kéményseprőre? Biztosítása azonban van.

Tapasztalt és képzett szakembert találni nem egyszerű. A biztosító ebben is tud segíteni. „A Groupama biztosítónál az otthon- és lakásbiztosításhoz asszisztenciaszolgáltatás is jár, amely magába foglalja a megfelelő szakemberek – fűtéstechnikusok, szerelők, lakatosok stb. biztosítását” – tette hozzá M. Cvachová. Az asszisztenciaszolgáltatás NONSTOP elérhető és a fent említett szakembereken kívül a háztartási eszközök javítását is tartalmazza. A biztosító emellett 10 napon belüli kárelhárítást is garantál, ami azt jelenti, hogy ha a kár ezen a határidőn belül nem szűnik meg, fél évig fizetik ön helyett a biztosítást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?