PR CIKKEK

A kéményseprő szerencsét hoz. Ön se maradjon le róla.

A kéményseprőt ne a szerencse miatt, hanem otthona biztonságáért keresse fel. A fűtési idény előtt érdemes ellenőriztetni a kéményt és a kazánt is, ez törvény által előírt kötelességünk.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. november 13. 15:04

A kéményseprő már időtlen idők óta a szerencse jelképe. Az idősebbek a gombjukhoz kapnak, amikor munka közben látják, sokan úgy hiszik, ha otthonukba hívják, szerencsét hoz. Ősszel van a kéménytisztítás ideje, ilyenkor van a kéményseprőknek a legtöbb munkájuk. „Jelenleg azt sem tudom, hol áll a fejem. Az ősz mindig nehéz időszak, mert az embereknek az utolsó pillanatban jut eszükbe a fűtés előtt a kémény tisztíttatása. Az év utolsó három hónapjában nagyon elfoglaltak vagyunk“ – mondta Juraj Čierny kéményseprő. A tapasztalt szakember azt javasolja, már nyáron gondoljunk a kémény tisztítására,, amikor kevésbé elfoglaltak.

A nem megfelelő karbantartás gyakran balesetet okoz

A kémény tisztítását a törvény is előírja. „A háztulajdonosok kötelesek a kéményt teljesítményének és típusának függvényében rendszeresen ellenőriztetni. Ezt megtehetik saját maguk vagy felkérhetnek erre a feladatra szakembert is, a törvény ugyanis azt nem mondja ki, hogy az ellenőrzést kéményseprőnek kell végeznie“ – mondta Martina Cvachová, a Groupama biztosító szóvivője. A biztosító azonban azt javasolja ügyfeleinek, kérjenek fel a feladatra egy szakembert, aki az elvégzett ellenőrzésről bizonylatot állít ki. „A kárfelméréskor a biztosító meghatározza, milyen mértékben okozta a kárt a kémény helytelen vagy nem megfelelő karbantartása. A kár megfelelő felméréséhez szükség van a rendszeres ellenőrzést alátámasztó bizonylatokra is. Tapasztalataink szerint a tűzvész leggyakoribb okozója a kémény nem megfelelő karbantartása, ami miatt elromlik és elhasználódik a fűtési rendszer, eldugul a kémény.”

Sokba kerülhet az eldugult kémény

A rendszeres ellenőrzés nemcsak a kéményekre, hanem a kazánokra és más fűtőberendezésekre is vonatkozik. Az ellenőrzés gyakorisága a kazán típusától, teljesítményétől, a fűtőanyagtól és az épület típusától is függ. Például egy 100kW teljesítmény feletti hagyományos kazánt háromévente kellene ellenőriztetni. A rendszeres ellenőrzés nem csak a karbantartásra vonatkozik . A kéményseprő és a szerviztechnikusok minden tél előtt beállíthatják a fűtőberendezést úgy, hogy ne fűtsön feleslegesen, így megtakaríthat néhány eurót. „Számos kémény el van tömődve, a korom lerakódik, gond lehet a füst áramlásával. Ilyenkor többet szellőztetünk és értelemszerűen többet is fűtünk“ – mondta Juraj Čierny.

Nincs kapcsolata fűtéstechnikusra vagy kéményseprőre? Biztosítása azonban van.

Tapasztalt és képzett szakembert találni nem egyszerű. A biztosító ebben is tud segíteni. „A Groupama biztosítónál az otthon- és lakásbiztosításhoz asszisztenciaszolgáltatás is jár, amely magába foglalja a megfelelő szakemberek – fűtéstechnikusok, szerelők, lakatosok stb. biztosítását” – tette hozzá M. Cvachová. Az asszisztenciaszolgáltatás NONSTOP elérhető és a fent említett szakembereken kívül a háztartási eszközök javítását is tartalmazza. A biztosító emellett 10 napon belüli kárelhárítást is garantál, ami azt jelenti, hogy ha a kár ezen a határidőn belül nem szűnik meg, fél évig fizetik ön helyett a biztosítást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ma kezdődik Pavol Rusko újabb bírósági pere

Ligetfalui lövöldözés: Öngyilkosságot követhetett el az elkövető

Leesett egy lány a pozsonyi Sznf híd kilátójáról

Heves esőzésre figyelmeztetnek a meteorológusok

Öt évet kapott a volt polgármester

VIDEÓ: Így viselkedik a méz a súlytalanságban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?