Panoráma

Újvidék – Európai Kulturális Főváros, amely életre kelti, életstílussá teszi a kultúrát

Újvidék (Novi Sad) Szerbia északi részén, a Duna partján fekvő város, a Vajdaság fővárosa. A péterváradi vár a folyóparti meredély csúcsán áll, legnagyobb része a 17–18. századok során épült ki. Legendás óratornya és alagúthálózata.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. szeptember 11. 16:09

ujvidék

43892 négyzetméter a kultúráért

Bár még másfél év van hátra 2021-ig, mely évben Újvidék is magáénak mondhatja majd az Európa Kulturális Fővárosa címet, a város kulturális közösségi rendszerében már most érzékelhetőek a változások. A rangos cím betöltésével járó figyelmet és népszerűséget Újvidék majd az „Új Hidakért” programnarratíva gyakorlatba ültetésére használja fel. Az már most bizonyos, hogy az Európa Kulturális Főváros projekt lendületet ad a kulturális életnek, és új programokkal, folyamatokkal, elkötelezett szereplőkkel (legyenek azok állampolgárok, kulturális intézmények, egyesületek, szervezetek tagjai, alkotók) és új kulturális helyszínekkel gazdagítja majd a város kulturális arculatát.

A nyolcpilléresre tervezett keretprogramból négyet kezdeményeztek eddig az ECoC keretében. Egyébként, az „Újvidék 2021 – Európai Kulturális Főváros” projekt keretében mindeddig több mint 500 eseményt szerveztek. Júniusban a „Béke erődje” program kivételes művészi tartalmat nyújtott: Andy Warhol, Henri de Touluse-Lautrec kiállításokat és a Yoko Ono béke-tematikájú szobrászati alkotását, amely új turisztikai látványossággá válik. Júniust a békének szentelték, a májust pedig az európai fiataloknak, az „Európa Jövője” pillérnek megfelelően.

A Vajdaság fővárosában szervezett különböző projektek és programok a régiónak számos művészét vonzzák. A Дoček 2019 és 7527 program által (a két szám a Gregoriánus és a Juliánus naptár szerinti újévet jelöli) az ECoC bizonyosságot tett hitelességéről, hiszen több mint 50 rendezvényen 300-nál több szerb, horvát, magyarországi, montenegrói, lengyel, német, román, olasz, orosz, amerikai, kínai és francia előadó lépett már fel; sorukban szerepelt például a Londoni Filharmónia hegedűse, Roman Simović, a magyarországi, hírneves prímás, Roby Lakatos és zenekara, az oroszországi DJ-k kettőse, a Filatov&Karas, és több neves balkáni artista.

Az Európai Parlament, az Európai Bizottság, az Európai Tanács és a Régiók Bizottsága által megbízott szakemberek értékelése szerint is kiváló Európai Kulturális Fővárossá válik Újvidék.

A második monitoring jelentésben, amelyet az ECoC szakértők összeállítottak, azt írták: „az első látogatást követően tett előrelépések ígéretesek.”

Új kultúrahelyszínek Újvidéken

Az elmúlt évben Újvidék új kulturális helyszínekkel gazdagodott: a régi selyemfestőgyárat restaurálták, új funkcióval látták el, s a „Svilara kulturális állomássá” alakították, amely a kulturális örökség megőrzését tűzte ki programjai fő céljául.

Múlt szeptemberben az egykori lőteret az „Egység kulturális állomássá” alakították át. Szem előtt tartva a kultúra decentralizálására irányuló alapvető törekvést, az állampolgárok és a helyi közösségek felé való nyitást, még további három kulturális állomás kialakítását tervezik Újvidéknek a városközponttól távol eső részeiben is.

A „PeterDrapšin” ipari komplexum helyén egy másik érdekfeszítő helyszín, a Kreatív Polis kialakítását tervezik; az úgynevezett „Kineska Quarterben”, azaz negyedben kulturális és kreatív iparágak lelnek majd otthonra. A kultúrát a város minden pontjára eljuttatják az Európa Kulturális Főváros projekt keretében, a „Karaván” mobil kulturális állomás révén.

Karaván Kulturális Állomás

Az események Kulturális Kaleidoszkópja

A teljes Újvidék mondhatni színpaddá válik augusztusban és szeptemberben, a Kultúra Kaleidoszkópja projekt révén. A tavalyi példát követve, a Kaleidoszkóp idei kiadása több mint ezer művészt gyűjt egybe, akik eredeti megoldásokkal fejezik ki az egység kultúráját több mint 400 rendezvény során; ezek az események kiváló példái annak, hogy Újvidék a különböző művészi eszközök és kifejezésmódok által életre kelti és életstílussá teszi a kultúrát. Mindez annak érdekében, hogy megvalósuljon az „Újvidék 2021 – Európa Kulturális Fővárosa” víziója: „Az új kezdete. Most!”

Több információért látogasson el a www.novisad2021.rs oldalra.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus iskola
Frissítve

A diákok december hetedikétől visszatérhetnének az iskolákba, nem lesz országos tesztelés ötödikén és hatodikán

hóágyú

Változnak a járványügyi intézkedések – kérdések és válaszok!

Igor Matovič

A szakértők is kifogásolják a Matovič-féle országos tesztelést

Diego Maradona
Frissítve

Elhunyt Diego Maradona

monika Jankovská
Frissítve

Jankovská beismerő vallomást tett

Meghan Markle

Meghan Markle a nyilvánosság elé tárta érzéseit második magzata elvesztéséről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.