Öt ok, amiért nem tudsz továbblépni egy szakítás után

888ab1aa-9840-4226-98ec-f6aea887af4d_dam-urlmvkrew

Hogyan lehet túllépni egy szakításon? A válaszaink segíthetnek túljutni egy nehéz időszakon.  

Egy szakítás általában összetöri az ember szívét, ráadásul hirtelen egzisztenciális problémát jelent továbblépni és mindent magad mögött hagyni. Mutatjuk az öt leggyakoribb okot, ami miatt nem tudsz továbblépni. 

Evolúció 

Akár hiszed, akár nem, az első számú oknak az evolúciós elmélethez van köze. Az emberiség fejlődése során a túlélés egyik legfontosabb feltétele a kötődés volt. Ahhoz, hogy az emberek szaporodhassanak és biztosíthassák a túlélést, erős kapcsolatokra volt szükség. Ennek a kötődésnek (is) köszönhetően lett az emberiség a Föld domináns faja. Bár azóta sokat változtunk és fejlődtünk, az intenzív kötődésre való igény megmaradt, hisz enélkül kihalnánk.  

Kémia  

Amikor szerelmesek leszünk és szeretkezünk, az agyunk kémiai funkciói megváltoznak. A szerelembe eséssel megnő a dopaminszintünk, ami azt jelenti, hogy több boldogságot, sőt extázist érzünk, viszont a szerotoninszintünk csökken. Amikor a szerotoninszintünk alacsonyabb, izgatottabbnak és nyugtalanabbnak érezzük magunkat, és hajlamosabbak vagyunk az impulzivitásra. Csodálkozunk például azon, hogy szerelmünk miért nem hív, miért nem ír, miért nem szeret vagy törődik velünk többé. Ezzel szemben a dopaminszint növekedése miatt a szerelem érzései felerősödnek, vagyis még mélyebben beleszeretünk az illetőbe.  

Ezzel szemben, amikor szakítunk valakivel és magunkra maradunk, az agyunk „elvonási tüneteket” produkál a megszokott kémiai arányok hiányában.  

Agyi konfliktus  

Hiába tudod, hogy a kapcsolatodnak véget kellene vetni, egyszerűen nem tűnik természetesnek, hogy „csak úgy” véget érhet. Ez azért van, mert az agyadban az érzelmeket és a kötődést szabályozó limbikus rendszer és a döntéshozásért felelős neocortex nehezen kommunikálnak egymással. Agyunk „logikusan gondolkodó” része tudja, hogy nem kellene a kapcsolatban maradnunk, de limbikus rendszer szerint szükségünk van arra a kötődésre. Ezt a belső konfliktust sajnos nem tudjuk kontrollálni.  

Önbecsülés  

Nincs személyesebb dolog, mint elengedni valakit, akit szeretünk. Az ember ilyenkor úgy érzi, hogy hiányzik belőle valami, ami miatt egyszerűen nem szerethető. A lecsökkent önbecsülés az egyik ok, amiért ilyen nehéz elengedni valakit. Amikor rosszul éreztük magunkat, eddig pont ehhez az emberhez fordultunk, így a szakítás utáni önbecsülési problémák és szomorúság miatt csak jobban nő a hiányérzet.  

A válaszok hiánya  

Egy szakítás után még akkor is gyakran maradnak megválaszolatlan kérdések az emberben, ha a pár együtt döntött a szétválás mellett. Ezek a megválaszolatlan kérdések nagyon tudnak kínozni, és mivel a szerotoninszintünk is alacsony, csak idegesek leszünk. Emiatt gyakran előfordul, hogy az ember egy szakítás után magába fordul.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?