Panoráma

Ördögi béka kövületei

Washington. Hetvenmillió éves, hatalmas béka megkövült maradványaira bukkant Madagaszkáron brit és amerikai kutatók csoportja.
ÚJ SZÓ ONLINE

2008. február 21. 08:00

globális felmelegedés
A mintegy 40 cm–es, 4,5 kg súlyú teremtménynek súlyos páncélja és fogai is voltak. A dinoszauruszok közt élt békát „pokoli” jellegzetességei alapján Beelzebufónak nevezték el megtalálói.

A Madagaszkáron megtalált maradványok alapján nem hatalmas mérete az egyetlen különlegessége az állatnak. Bár a mai, normál méretű békák közeli rokonának tűnik, a világ másik felén élt, ami különféle geológiai feltételezésekre ad lehetőséget. A felfedezés megerősíti azt az elképzelést, hogy Madagaszkár, India és Dél-Amerika összeköttetésben lehetett mintegy hetvenmillió évvel ezelőtt.

„Méretét tekintve nem lehetetlen, hogy a béka állatkölykökkel is táplálkozott, újszülött dinoszauruszokat pusztíthatott el” – mondja David Krause, a kutatás vezetője.

A Kréta-korból (135–65 millió éve) származó állat jóval nagyobb volt, mint a ma élő legnagyobb béka, a nyugat-afrikai Góliát béka. A Góliát béka közel 30 cm nagyságú, testsúlya 3,3 kilogramm lehet. A kutatók a csontok alapján úgy vélik, hogy az „ördögbéka” nem a mai afrikai békák rokona. Beelzebufo közeli rokonságot mutat a dél-amerikai szarvasbékákkal.

Az abnormálisan nagy béka maradványaira a kutatók még 1993- ban buk?kantak, dinoszaurusz- és krokodilkövületek mellett, de csak mostanra raktak össze annyi csontot, amiből kiderül, hogyan nézhetett ki a mai szemmel különleges teremtmény. Az „ördögbékának” széles szája és erőteljes állkapcsai voltak fogakkal. A béka neve a görög ördög (Belzebub) és a latin varangy (bufo) szóból ered. Az ősi-új fajt Beelzebufo ampingának nevezték el mérete, ijesztő külleme és ragadozó életmódja miatt. A békának nem volt túl hosszú lába, vélhetően nem ugrált sokat. „Olyanok voltak, mint a nagy kerek labdák, szinte csak szájból és gyomorból álltak. Ültek és vártak, rejtőzködő ragadozók voltak” – mondja a Krause.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Szövetség k

A somorjai Csölösztőn alakul meg a Szövetség

Igor Matovič

Panaszkodnak az oltási lottó nyertesei: „Eddig egy centet sem kaptunk!”

Mária Kolíková

Kolíková: A Chovanec-ügy rekonstruálásán 3 szlovák tanú is részt fog venni

rizman

Nyíltan vallott kapcsolatukról Čaputová párja: „Nem vagyok first lady!”

Eltűnt ikerpárt keres a komáromi rendőrség

Eltűnt ikerpárt keres a komáromi rendőrség

rendőrség

Három luxusautó hajtott össze Pozsonyban – 35 ezer eurós a kár

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.