Nem befolyásolja a személyiséget a születési sorrend

<p>Nem befolyásolja a születési sorrend a testvérek személyiségének alakulását egy új kutatás szerint. Hogy mennyire lesz valaki érzelmes, extrovertált vagy lelkiismeretes, teljesen független attól, hogy elsőszülött, középső vagy legkisebb gyerek-e a családban.</p>

Julia Rohrer, a Lipcsei Egyetem kutatója és kollégái, akiknek tanulmánya az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg, csak "nagyon apró intellektuális eltéréseket" állapított meg: az elsőszülött például általában egy kicsit ravaszabb, ügyesebb, mint fiatalabb testvérei, amint az már korábbi kutatásokból is kiderült.    A korábban elterjedt nézet, amely szerint a születési sorrend meghatározza a karaktert, elsősorban Frank Sulloway munkájára vezethető vissza. Az amerikai pszichológus 1996-ban Born to Rebel (Lázadónak született) című könyvében publikálta elméletét, amely szerint a gyerekek a családban bizonyos szerepeket töltenek be. Az elsőszülöttek például a perfekcionisták, a középső, vagyis "szendvicsgyerekek" inkább közösségi személyiségek, a legkisebbek pedig a lázadók. A tudomány azonban vitatja az elmélet helyességét - mutatott rá Rohrer.    A szakértő lipcsei és mainzi kollégáival három, összesen több mint húszezer résztvevővel lezajlott amerikai, brit és német vizsgálat adatait elemezte ki. A csapat azt vizsgálta: tartós, életre szóló hatása van-e a testvérpozíciónak.     A tudósok által központinak tartott személyiségjellemzőkre - extrovertáltság, érzelmi stabilitás, simulékonyság, lelkiismeretesség, fantázia - a kutatás eredménye szerint nincs befolyással a születési sorrend.     A saját intelligenciaszint becslésénél viszont találtak eltérést a testvérek között: az elsőszülöttek gyakrabban gondolták azt magukról, hogy nagy szókinccsel rendelkeznek és jobban megértik az absztrakt elméleteket.    A kutatók a tényleges, IQ-tesztekkel mérhető intelligenciakülönbséget is vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy a sorban egymás után következő testvérek intelligenciahányadosa egyre alacsonyabb - bár csak kis mértékben, átlagosan 1,5 IQ-ponttal. Ennek okára egyelőre nem találtak magyarázatot a szakértők.    A "kistestvéreknek" sem kell azonban aggódniuk, "az eredmények nem jelentik azt, hogy mindig az elsőszülött az okosabb, ezek csak középértékek. A kutatásban vizsgált, kétgyermekes családok 60 százalékában volt intelligensebb az elsőszülött, 40 százalékban a második gyermek IQ-hányadosa volt magasabb" - tette hozzá Rohrer.     A testvérpozíció hatása az eredmények szerint ráadásul olyan elenyésző, hogy kétséges, hogy egész életen át tartó befolyása lenne az egyénre - fejtették ki a kutatók. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?