Kalapács alá kerül Napóleon végakaratának egy szakasza

Párizs |

<p>Elárverezik Párizsban Bonaparte Napóleon végakarata egy fontos részének azt a másolatát, amely 1821 áprilisában a száműzetésben élő egykori francia császár kérésére készült arra az esetre, ha az angolok eltüntetnék az eredetit.</p>

A két záradék az Artemisia Auctions november 6-i árverésének tételei között szerepel, a dokumentumok értékét előzetesen 80-120 ezer euróra (23,75-35,6 millió forintos összegre) becsülik - írta csütörtöki számában a Le Figaro című lap.         A záradékok hiteles másolatát Montholon grófja, Napóleon szárnysegédje jegyezte le 1821. április 16-án Szent Ilona szigetén, nem sokkal az egykori császár május 5-én bekövetkezett halála előtt. Az iratokat az teszi különösen értékessé, hogy ezek az utolsó, még magánkézen lévő passzusai Napóleon testamentumának.    "Szeretném, ha a hamvaim a Szajna partján nyugodnának, az általam hőn szeretett francia nép közelében" - hangzik az első klauzula.    Napóleon a másodikban megnevezte végrendeletének végrehajtóit - Montholon mellett Bertrand és Marchand grófokat - és felosztotta Szent Ilonán lévő javait, így elkerülendő, hogy az ingóságokat zár alá vegyék - magyarázta az Artemisia aukciósház. A bútorokat, ékszereket, könyveket és egyéb tárgyakat Napóleon egyébiránt hű támogatóira és az anyjára hagyományozta.    Bonaparte Napóleon több példányt is írt végrendeletéből. Már nagyon gyenge volt, amikor megírta ezt a két záradékot, és szárnysegédjét kérte meg arra, hogy készítsen másolatot, mert attól tartott, hogy az angolok megsemmisítik az eredetit - mondta Pierre-Jean Chalencon, a Francia Napóleon Kör titkára.     Montholon ugyanolyan papírt, tintát és tollat használt, mint Napóleon, és több helyen is kézjegyével látta el a másolatot.    Napóleon egyébiránt nem tévedett az angolokkal kapcsolatban, a britek ugyan megőrizték a korzikai végrendeletét, de csak évtizedek múltán adták át a franciáknak. (A végrendelet eredetije manapság a párizsi nemzeti levéltárban látható.)     A két záradék Montholon-féle másolata tehát hasznosnak bizonyult, mert Párizsba visszatérve Bertrand és Montholon bemutatta azt a Napóleon ügyeit intéző bankárnak, így végre tudták hajtani a testamentumban foglaltakat.    A záradékokat Montholon gróf leszármazottai bocsátják áruba. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?