Panoráma

Ivartalanítás helyett száműznék a kóbor macskákat Izraelből

Jeruzsálem | Száműzné Izraelből a kóbor macskákat Uri Ariel mezőgazdasági miniszter - közölte a Jediót Ahronót című újság honlapja, a Ynet.
MTI

2015. november 3. 08:32

A telepeseket támogató jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párthoz tartozó Ariel a környezetvédelmi miniszterhez írott levelében évi négy és fél milliós sékeles (mintegy 1 millió eurós) költségvetést is felajánlott "az azonos nemű macskák és kutyák (csak hímek vagy nőstények) őket befogadni kész országba történő kitelepítésére".

A vallásos miniszter szerint a zsidó vallási jog, a halacha tiltja a jelenlegi gyakorlatot, a kóbor állatok ivartalanítását túlszaporodásuk megakadályozására. A politikus szerint ez állatkínzás, és szemben áll a "szaporodjatok és sokasodjatok" bibliai parancsával. 

Izraelben az elmúlt években az utcákon szemétből élő kóbor macskák elszaporodása miatt mintegy százezer macskát fogtak be és ivartalanítottak. Ezt a mezőgazdasági minisztérium egyik legsikeresebb kezdeményezésének tekintik a környezetvédők, mert az enyhe téli időjárás miatt különben elárasztanák a városokat a kukákból táplálkozó négylábúak. 

Az állatvédők hétfőn tiltakozó aláírásgyűjtésbe kezdtek a program folytatása érdekében, már több mint kilencezren csatlakoztak felhívásukhoz. Egy neves tel-avivi állatorvos, Rafi Kishon - Efrájim Kishon magyar származású humorista fia - a közszolgálati rádióban és Facebook-üzenetben szállt szembe a macskák külföldre telepítésének tervével. Kishon hangsúlyozta, hogy az izraeli macskák ökológiai védelmet nyújtanak különböző kártékony állatok, például a patkányok és a kígyók ellen, valamint ivartalanításuk nem tekinthető állatkínzásnak a modern fájdalomcsillapító eljárások mellett. 

Hétfőn számos izraeli politikus tette közzé macskája fényképét a különböző internetes közösségi fórumokon, ezzel is síkra szállva a macskák Izraelben tartása mellett és Uri Ariel javaslatával szemben.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?