Panoráma

Régészek tárják fel a legendás woodstocki fesztivál helyszínét

Bethel | A legendás woodstocki fesztivál helyszínét tárják fel régészek, hogy az 50. évfordulóra meghatározzák többek között a színpad helyét.
MTI

2018. június 27. 13:42

Woodstock - TASR-felvétel

A New York szövetségi államban lévő Bethelben hetek óta végzik az egykori zenei fesztivál helyszínének feltárását. 1969 augusztusában több mint 400 ezren gyűltek itt össze.

A Binghamtoni Egyetem szakértői szeretnék feltárni, hol helyezkedett el a színpad, melyen olyan zenészek léptek fel, mint a The Who, a Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, Janis Joplin és Joan Baez.

A régészek ősszel már feltártak olyan területeket, ahol az árusok standjai voltak a fesztivál idején.

 

Woodstock

Több százezren zarándokoltak el 1969-ben a háromnapos zenei fesztiválra, amely sokak számára a hippimozgalom és egy egész generáció jelképévé vált.

Woodstocknál az eső és sár ellenére összegyűltek a háború ellenzői és a hippik, akik elutasították a materializmust és drogokkal, például LSD-vel és marihuánával próbálkoztak.

A rendezők Max Yasgur tejtermelőtől vették bérbe a területet, amely két órányi autóútra van New Yorktól északra.

 

Woodstock

Az ásatások apropóját a fesztivál 50. évfordulója adja 2019 augusztusában - mondta Nina Versaggi, a Binghamtoni Egyetem régészeti tanszékének vezetője.    

Addig a szomszédos Bethel Woods művészeti központ ösvényeket alakít ki a területen, amelyek elmesélik Woodstock történetét. A helyszín "kiemelt történelmi jelentőségű" - mondta el Wade Lawrence, a Bethel Woods központ igazgatója. A 15 hektáros területet már egy éve kulturális emlékhellyé nyilvánították.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kiska pártot alapítva fogná össze az ellenzéket

Indul a Tablók Viadala 2019! Szavazz!

Ez az öt csapat lehet a DAC ellenfele az EL-ben

Čaputová kedden fogadja Dankót és Pellegrinit

Női asztronautát küldene fel a Holdra a NASA

Már az óvodásoknak is magas lehet a vérnyomása a túlsúlytól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?