Panoráma

Hogy volt a VASÁRNAPBAN: Ötven éve jöttek be a tankok

Zsigárdi Alajost igazi ezermesterként ismerték Nyárasdon, de leginkább a lovakhoz értett. 1968. augusztus 21-e reggelén is épp csikókat tört be a helyi földműves-szövetkezetnek, és ez okozta a végzetét. A megbokrosodott lovak a bevonuló tankok elé rántották, így ő lett a „baráti országok segítségnyújtásának” első áldozata.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. augusztus 20. 16:06

A Nemzeti Emlékezet Hivatala szerint az 1968-as bevonulás Szlovákiában harminc halálos áldozatot követelt – a legfiatalabb egy tizenhárom éves récsényi (Rišňovce – Nyitrai járás) iskolás fiú, Milan Paulík, a legidősebb egy beregszegi (Šulekovo – Galgóci járás) 67 éves asszony volt. A fiút magyar katonai teherautó, az idős asszonyt orosz tank ütötte el, a vezetőt egyik esetben sem vonták felelősségre. A fiút elütő autó sofőrjét azzal az indokkal mentették fel, hogy a baleset fékhiba miatt történt, az asszony halálát okozó tankvezetőt pedig állítólag nem sikerült azonosítani.

2018. augusztus 20. 15:35

Téma a VASÁRNAPBAN: 2018, az új vízválasztó

Mennyit ért egy élet? Mi jutott a családnak? Hogyan alakult a család sorsa? Kik segítettek rajtuk? Milyen ember volt Zsigárdi Alajos? Hogyan emlékeznek rá a falusiak?

Ezekre a kérdésekre is mind választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Vrabec Mária interjúját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?