Hitler-festmény függhetett Freud rendelőjében

London |

<p>A pszichoanalízis zsidó származású atyja, Sigmund Freud rendelőjének falán ott függhetett Adolf Hitler egyik festménye - adta hírül pénteken a The Daily Telegraph internetes kiadása.</p>

Egy brit aukciósház árverésre bocsátja a náci diktátor egy 1910-ben datált akvarelljét, amelynek a hátoldalán lévő felirat arról tanúskodik, hogy a festmény a pszichoanalitikus bécsi rendelőjéből származik.
Freud az 1910-ben az osztrák fővárosban élt, így elképzelhető, hogy a festményt ő vagy egyik munkatársa vásárolta meg a tengődő festőtől. Hitler akkoriban képek és képeslapok eladásából próbálta fenntartani magát.
A 20X10 centiméteres kép egy templomocskát ábrázol, hegyekkel a háttérben, rajta a szignóval: A Hitler 1910. A hátoldalán a "Studio Medico Sigmund Freud Vienna" olasz nyelvű felirat olvasható. A festményt a második világháború után egy amerikai katona vitte Itáliába, akinek azt mondták, hogy az Freud rendelőjét díszítette.
A két ismert személyt összekötő festmény felveti azt a meghökkentő lehetőséget, hogy Freud és Hitler akár ismerhette is egymást, mert ugyanabban az időben éltek Bécsben, s mert utóbbinak zsidók nyújtottak segítséget képei eladásához. A pszichoanalitikus a harmincas években Angliába menekült a nácik elől, s ott is élt haláláig.
"Sohasem tudjuk meg teljes bizonyossággal, hogy a festmény valóban Freudé volt-e" - jelentette Richard Westwood-Brookes, a Mullock aukciósház szakértője.
A Mullock 10 ezer dolláros kikiáltási áron, március 2-án bocsátja árverésre a festményt Ludlow városban, a nyugat-angliai Shropshire megyében. Az eladó egy olasz állampolgár, aki annak idején az amerikai katonától vette meg a képet. Westwood-Brookes szerint a mű Hitler 1910 körüli korszakának tipikus terméke.
"Köztudomású, hogy Hitler népszerű volt a bécsi zsidó közösség körében. Zsidó emberek segítettek neki festményei és rajzai eladásában, ami a 20. századi történelem egyik legironikusabb ténye. Ez jóval a náci párt létrejötte előtt volt és sokkal azelőtt, hogy Hitler undorító antiszemitizmusa a felszínre tört volna" - mondta a brit szakértő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?