Panoráma

Hamarosan csökkenni fog a Föld teljes népessége

Évtizedek óta azt halljuk, azt állították különféle kutatások és becslések, hogy a Föld népessége folyamatosan növekedni fog a jövőben is. Most azonban ennek ellentmondó számokat közöltek egy új kutatásban, amelynek eredményeit a napokban jelentették meg a The Lancet orvosi lapban.
Csibrányi Zoltán

2020. augusztus 16. 15:55

A világ népessége – amely 2064-ben várhatóan 9,7 milliárd körül lesz, de ez már a csúcs, utána csökkenni fog – 2100- ra visszaesik 8,8 milliárd főre, ami kétmilliárd emberrel kevesebb a korábbi becsléseknél
A világ népessége – amely 2064-ben várhatóan 9,7 milliárd körül lesz, de ez már a csúcs, utána csökkenni fog – 2100-ra visszaesik 8,8 milliárd főre, ami kétmilliárd emberrel kevesebb a korábbi becsléseknél. - Fotó: Shutterstock

A 2017 és 2100 közötti évekre vonatkozó előrejelzési elemzés szerint a Föld népessége a század közepe után valószínűsíthetően csökkenni fog. Úgy számolnak, 183 országban fog csökkenni a népesség, kivéve, ha a bevándorlás kompenzálja az újonnan születettek alacsonyabb számát. A születések számának széles körű és tartós csökkenése azt eredményezi, hogy a világ népessége – amely 2064-ben várhatóan 9,7 milliárd körül lesz, de ez már a csúcs, utána csökkenni fog – 2100-ra visszaesik 8,8 milliárd főre. Ez úgy kétmilliárd emberrel kevesebb a korábbi becsléseknél. Mindebben az is közrejátszik, hogy egyre több lány és nő tanulhat, s mind többjük számára válik elérhetővé a modern fogamzásgátlás.

Életkorbeli eloszlásra vonatkozó számokat is közölnek. Míg 2017-ben a Földön 681 millió 5 évesnél fiatalabb élt, 2100-ban létszámuk 401 millióra csökken majd. A 20 év alattiak száma várhatóan 1,7 milliárd lesz. Becslésük szerint 2,37 milliárd 65 év feletti ember él majd a század végén. A 80 év fölöttiek száma pedig a 2017-es 141 millióról 866 millióra emelkedik. Ezzel arra mutatnak rá, szükséges a liberális bevándorlás-politika ott, ahol a munkaképes népesség komolyan csökken, mert a bevándorlás engedésével ellensúlyozható a népességcsökkenés, és a gazdaság is mozgásban maradhat.

A GDP (bruttó hazai termék) alapján 2035-re Kína válik a világ első számú nagyhatalmává, megelőzve az USA-t, ám Kína lakosságának gyors csökkenése azt fogja eredményezni, hogy 2050-től gazdaságuk csak korlátozottan erősödik tovább, aminek következtében az USA várhatóan 2098-ra újból a Föld legnagyobb gazdasági erejévé erősödik – igaz, ez csak akkor valósulhat meg, ha a bevándorolni szándékozók beengedésével továbbra is megoldják a kellő munkaerőt.

A teljes termékenységi arányszám a szülőképes korú női népességre jutó születések számát jelenti. Mármost ez a szám globálisan gyorsuló ütemben csökkenni fog a következő időkben. Például Nigériában – ahol 2017-ben a világon a legmagasabb volt a termékenységi ráta, a nők átlagosan 7 gyereket szültek – 2100-ra a termékenységi arányszám várhatóan 1,8 alá csökken. Nigériáról még egy érdekes adat: A világ tíz legnépesebb országa közül minden bizonnyal ők lesznek az egyedüliek, amelynél a munkaképes korú lakosok száma kiugróan nőni fog (2017: 86 millió fő, 2100: 458 millió fő), ebből kifolyólag gazdaságuk is sebes szárnyalásnak indul, és a GDP szerinti rangsorban a 23. pozícióról előrelépnek a 9. helyre.

Összességében viszont a szubszaharai Afrika népessége a század folyamán várhatóan megháromszorozódik, 2100-ra várhatóan 3,07 milliárd lesz, mert csökken a halálozási arány, és egyre több nő éri el a fogamzóképes életkort. A leggyorsabban Ázsiában, valamint Középés Kelet-Európában fog csökkenni a népesség 2100-ra. Várhatóan több mint a felére csökken 23 országban és területen, köztük Japánban (128 millióról 60 millióra), Thaiföldön, Dél-Koreában, Spanyolországban, Olaszországban, Portugáliában (11 millióról 5 millióra). Ezek alapján nem meglepő, hogy mások mellett Spanyolország és Olaszország gazdasági ereje csökkenni fog, a GDP alapján felállított rangsorban jócskán lejjebb csúsznak. 34 országnak várhatóan 25-50%-kal fog csökkenni a népessége, ezek közé sorolják Kínát is, ahol a 2017-es 1,4 milliárd főről 732 millióra apad a lakosságszám 2100-ra.

A vezető szerző, Stein Emil Vollset azt mondja, a népességre vonatkozó becsült változások társadalmi, gazdasági és geopolitikai értelemben is jelentős hatást fognak gyakorolni a világra, és „a munkaképes korú felnőttek számának csökkenése önmagában csökkenti a GDP növekedési ütemét”. Rámutat továbbá, hogy bár a népesség kevesbedésével potenciálisan csökkenhet a széndoxidkibocsátás, és a kevesebb embert élelmezni is könnyebb, ám az egyre több idős és a mind kevesebb fiatal mellett növekvő gazdasági kihívásokkal kell szembenéznie a jövő embereinek, hiszen a kevesebb munkavállaló és ezzel kevesebb adófizető folytán apad az országokban a jólét megteremtéséhez szükséges háttér, sőt az idősek egészségügyi ellátása is veszélybe kerülhet.

A ScienceDirect oldalán olvasható a The Lancet főszerkesztőjének nyilatkozata. Mint kifejtette, ez a fontos kutatás rámutat, hogy a 21. században az emberiség történelmében egy újabb forradalom fog végbemenni, „Afrika és az arab világ alakítja a jövőnket, míg Európa és Ázsia befolyása csökkenni fog. A század végére a világ többpólusú lesz, India, Nigéria, Kína és az Egyesült Államok lesznek az uralkodó hatalmak.” És még hozzáteszi: „Ez valóban új világ lesz, amire ma kell felkészülnünk.”

A kutatásvezető Dr. Christopher Murray úgy véli, jelen évszázadunk során globális értelemben már nem valószínű a folyamatos népességnövekedés, és tanulmányuk „minden ország kormányának lehetőséget kínál arra, hogy átgondolja a migrációval, a munkaerővel és a gazdasági fejlődéssel kapcsolatos politikáját a demográfiai változások jelentette kihívások kezelése érdekében”.

Természetesen a Föld országainak jövőjére sok olyan tényezőnek is befolyásoló hatása van vagy lehet, amelyekkel nem tudtak számolni az előrejelzés során, így tehát a becslés tényleg csak becslés. Addig még annyi minden változhat, hogy azt elképzelni is lehetetlen. Elég a már a mindennapjainkat is valamelyest megnehezítő Covid-19 világjárványra gondolnunk, amely óriási mértékben hatott az égvilágon szinte mindenre. Majd meglátjuk. Akarom mondani, majd meglátják, akik akkor élnek.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vágsellye

Bárki angyallá válhat az adventi időszakban

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.