Panoráma

Gomba támadta meg "minden almafák atyját"

London | Gomba fenyegeti a több mint 200 éve ültetett első nagy-britanniai Bramley-almafát, és a nottinghami egyetem kampányt szervezett a brit nemzeti identitás és konyhaművészet jelképének számító almafa megmentésére.
MTI

2017. október 24. 09:52

1990-ban az almafák atyját már kidöntötte egy vihar, de túlélte. Ezúttal egy, a gyökerén élősködő gomba támadta meg, és a Nottingham Trent Egyetem meg kívánja venni az udvarházat és telket, ahol áll, hogy a lehetőség szerint meghosszabbítsa a fa élettartamát.

"A Bramley az ország sütéshez-főzéshez használt kedvenc almafajtája, és az első fának olyan kulturális jelentősége van az ország számára, hogy mindenképpen közbe akarunk lépni" a megmentése érdekében - mondta Robert Mortimer, az egyetem környezettudományi karának egyik vezetője.

A savanykás ízű Bramley almát desszertekhez használják, és a XIX. század óta belőle készül az almáspite, amióta egy kislány, Mary Ann Brailsford 1809 és 1815 között elültette a magját, amelyet valahol a kertje mélyén talált.

Negyven évvel később az udvarház új tulajdonosa, Matthew Bramley megengedte a kertészének, hogy hajtásokat metsszen a fáról, azzal a feltétellel, hogy róla nevezi el a fákat. Napjainkban több mint 300 Bramley ültetvényes évente 83 ezer tonna almát termeszt. A süteményeken kívül a Bramley fajtájú almát almabor készítéséhez is felhasználják. 

Önnek ajánljuk
Frissítve

Menyhárt visszalép Mistrík javára

Robert Fico nem jelölteti magát az alkotmánybíró-választás következő fordulójában

Kitolta a fagyra a hajléktalant

A rendőrség nem akadályozza a gazdák traktoros bevonulását Pozsonyba

Halálra késeltek egy férfit Pozsonyivánkán

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?