Épségben átvészelné egy panelház a csehországihoz hasonló tornádót?

csehországi tornádó

Morvaország még mindig nem tért magához a tornádó okozta sokkból. A pusztítás láttán ismét felmerül a kérdés, tudunk-e olyan házat építeni, amelyben egy ilyen erősségű vihar esetén biztonságban lennénk.

František Tučáni építészmérnököt sokkolták a Dél-Morvaországban történtekről szóló hírek. „Meglepett a tornádó ereje és hatása, nem gondoltam, hogy ilyesmi történhet a közelünkben – vallja be.

Szakmája révén rájött, hogy szabványaink, amelyek alapján az épületeket megtervezik és építik, figyelembe veszik a hó és szél hatásait, a szeizmicitást, vagyis a talajsokkok lehetőségét, de nem gondolnak a tornádókra. Ha gyakrabban fordulnának elő, például tízévente, akkor a szabványok valószínűleg megváltoznának, és a tervezőknek figyelembe kellene venniük ezt a természeti csapást” – mondja.

Lehet olyan tégla- vagy betonházat építeni, amely képes ellenállni a kilométerenként 200–300 órás sebességgel száguldó szélnek, valamint a tornádó okozta örvénynek?

Lehetséges, de valószínűleg nem lenne gazdaságos, ha minden épületet ennek az erőnek a hatására terveznének és építenének. Az építkezés nagyon drága lenne. Valamennyi támszerkezetnek sokkal erősebbnek kellene lennie, például azokat a falakat, amelyekre a tetőt szerelik, sokkal jobban meg kellene erősíteni. Emellett az ablakokat és az ajtókat is át kellene alakítani, hogy elviseljék az óriási nyomást, de alig tudom elképzelni azokat a paramétereket, amelyekkel ellenállnának” – mondja František Tučáni.

Még egy panelház sem képes ellenállni a tornádónak. A családi ház tulajdonosának vagy a panellakásban élőnek kell jobban aggódnia a tornádó miatt? Ha egy tornádó áthalad egy társasház mellett Csehországban, kárt okoz benne. A ház konstrukciójától függ, milyen mértékűt. Előre gyártott panellakásaink természetesen nem ilyen támadásra épülnek. Ha az előre gyártott elemekből épült házak nem dőlnének össze, a statikájuk biztosan károsodna, lakhatatlanokká válnának” – mondja a tervező.

A világ azon területein, ahol tornádók vannak, az emberek világos faházakban élnek. Pincében élik túl a támadást, és amikor a tornádó összedönti a házat, viszonylag gyorsan és olcsón építenek újat. Olcsóbb faházakat építeni, mint téglaházakat javítani, vagy lerombolni és újat építeni, ha van miből?

Igen, a pénzről van szó, de nem hiszem, hogy Szlovákiában olyan gyakran fordulnának elő tornádók, hogy az emberek kénytelenek legyenek így gondolkodni. A faház olcsóbb és gyorsabban fel lehet építeni, de ha arra számítunk, hogy egy tornádó 20–30 évente egyszer ér ide, mielőtt lejár a ház élettartama, akkor nem lenne értelme minőségi, tartós és erős anyagokból építeni” – mondja a szakértő.

Hozzáteszi, hogy nálunk a faházak nagyon hasonlítanak a téglaházakhoz, nem klasszikus olcsó faházak, amelyeket a tornádó gyakran sújtotta területeken használnak, ahol várhatóan hamar összedőlnek.

Arra a kérdésre, hogy a változó éghajlat miatt változtatna-e valamit azokon a szabványokon, amelyek szerint ma épületeket tervezünk, Tučáni mérnök így válaszol: „Igen, ezt a tényt minden bizonnyal elfogadják. Szlovákiai szabványaink olyan változásokon mennek át, amelyek figyelembe veszik az új feltételeket. Vagy a mi minisztériumunk, vagy az Európai Unió kitalál valami újat. Például szigorították a falak paraméterein. Egyszer elég volt 5–8 centiméteres polisztirollal hőszigetelni, ma már 16–18 centiméter vastagot használnak. Ez annak köszönhető, hogy hazánkban az átlagos hőmérséklet is megváltozott – a vastagabb szigetelés nyáron jobban véd a hő ellen, télen pedig jobban megtartja a hőt.”

A tervező szerint az éghajlatváltozás miatt gyakrabban használnak fotovoltaikus paneleket az áram és a napkollektorokat a meleg víz előállításához.

Nehéz elképzelni, hogyan festene a fővárosunk, tele sokemeletes épülettel, ha tornádó haladt volna át rajta. Az utcák üvegtengerré válnának. Az üveghomlokzatok biztosan nem tartanának jól – mondja az építészmérnök.

Meddig bírja egy átlagos ablak? Az ablakok csak a vihart bírják, a 80–100 kilométeres szélsebességnek képesek ellenállni” mondja.

Hozzáteszi, hogy van egy szlovákiai szélterülettérkép, amelyről megtudjuk, milyen erős szél várható azon a helyen, ahol házat akarunk építeni

(šarm.pluska.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?