Előnyösen alakul a minimálbér összege!

pénz shutterstock

A Stratégiai és Elemző Intézet (ISA) az Eurostat és a nemzeti statisztikai hivatalok legfrissebb adatait vizsgálva rangsorolta az európai országokat és az Egyesült Államokat aszerint, hogy a 2024-es minimálbér a 2023-as nominális átlagbérhez viszonyítva mekkora lesz 2024-ben.

Az elemzés szerint Szlovákia nem áll rosszul, 53,8%-os arányával a rangsor közepén helyezkedik el. Január óta a szlovákiai minimálbér 700 euróról 750 euróra emelkedett, így a cseh (764 euró) és a magyarországi (697 euró) minimálbérhez hasonlítható, Lengyelországban jóval magasabb, 978 euró. Ausztriában nincs törvény által előírt minimálbér, de Olaszországhoz és a skandináv országokhoz hasonlóan a szakszervezetek és a munkaadók közötti kollektív tárgyalások eredménye.

Szlovákiában a minimálbért elsősorban a szakszervezetek, a munkaadók és az állam közötti tárgyalások során határozzák meg. Ez a folyamat lehetővé teszi a rugalmasságot és az aktuális gazdasági körülményekhez való alkalmazkodást, de hatékonysága attól függ, hogy az érintett felek képesek-e konszenzusra jutni. Ha nem születik megállapodás, akkor egy automatikus mechanizmus lép életbe, amely a minimálbért a két évvel ezelőtti átlagbér 57%-ában határozza meg. A kormány a programnyilatkozatában vállalta, hogy ezt az arányt 60%-ra emeli. Erik Tomáš munkaügyi miniszter bejelentette, hogy ezzel 2027-re a minimálbér is közelebb kerül az 1000 euróhoz.

A bérautomata ilyen mértékű kiigazítása pozitív hatással lehet a munkavállalók életszínvonalára, különösen a legalacsonyabb jövedelmi szinteken. A Nemzetközi Valutaalap szerint azonban figyelembe kell venni az infláció és a munkahelyek megszűnésének megnövekedett kockázatát is.

Az ISA által összeállított rangsor egyébként széles skálán mozog, az amerikai 26,3%-tól a görögországi 85,8%-ig. Nominális összehasonlításban Luxemburg 2 571 eurós minimálbére jóval megelőzi a többi országot. A spektrum másik végén Észak-Macedónia áll, ahol a minimálbér mindössze 360 euró. Albánia és Bulgária szintén 500 euró alatt van.

(isa, pluska)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?