Panoráma

Elindult az aszteroidavadász űrszonda

Cape Canaveral | A floridai Kennedy űrközpontból útjára bocsátották a NASA OSIRIS-REx aszteroidakutató űrszondáját.
MTI

2016. szeptember 9. 12:59

Az űrszonda feladata a tudósok által a Földre nézve potenciális veszélyt jelentő Bennu aszteroida vizsgálata. A Bennut még 1999-ben fedezték fel az űrkutatók. A kisbolygó hatévenként halad el a Föld mellett, és a kutatók számításai szerint a 22. században olyan közel kerülhet, hogy akár be is csapódhat a Földbe. 
 
Az aszteroida vizsgálatától a tudósok azt remélik, hogy közelebb jutnak a Naprendszer és a Föld, valamint az élet kialakulásának titkához. Az űrszonda a számítások szerint két esztendő alatt ér el a Bennuhoz ér, két esztendőn át kering körülötte, és 3 méter hosszú mechanikus karjával anyagmintákat is vesz, melyekkel 2023-ra visszatér a Földre. Összesen több mint hatmilliárd kilométert tesz meg.
A tudósok azért választották a Bennut, mert az gyakorlatilag egy időkapszula a Naprendszer keletkezésének hajnalából, felszínét a kutatók reményei szerint szénben gazdag, akár 4,5 milliárd éves kőzettörmelék borítja.  
 
Dante Lauretta, az OSIRIS-REx program vezetője úgy nyilatkozott, hogy a mérnökcsapat kiváló munkát végzett, nem számítanak arra, hogy az űrszonda csődöt mond, vagy széthullva eltűnik a világűrben. A küldetés költsége több mint 800 millió dollár.
 
Önnek ajánljuk

Kizárhatja a Fideszt az Európai Néppárt

Menyhárt azt mondja, nehezebb volt visszalépni, mint elindulni

Éjfélig váratta a pozsonyi közénséget Nicki Minaj, majd közölte: a koncert elmarad

Trump megkapta a legrosszabb színésznek járó díjat

VIDEÓ: Feláldoztak öt tevét a sámánok, hogy még erősebb legyen Oroszország

VIDEÓ: Lerombolták Escobar volt drogbáró házát, elég volt a narkótúrákból

Legfrissebb galériák
Olvasta már?