Panoráma

Abortusszal és fogamzásgátlással a zikaláz ellen?

Genf | Az ENSZ emberi jogi biztosa azt kérte a magzatokban feltehetően fejlődési rendellenességeket okozó zikavírus által sújtott országoktól pénteken, hogy tegyék lehetővé a fogamzásgátlást és az abortuszt a helyi nők számára.
MTI

2016. február 5. 17:17

szó

Zaid Raad el-Husszein közleményében szorgalmazta, hogy az érintett országok "késlekedés nélkül vizsgálják felül az abortuszt és a fogamzásgátlást korlátozó jogszabályaikat, hogy a gyakorlatban is eleget tegyenek az egészséghez való jog egyetemes emberi jogi kötelezettségének".

A világszervezet Emberi Jogi Főbiztosságának kérése kifejezetten a mélyen vallásos dél-amerikai országoknak szólt, amelyek többsége sem az abortuszt, sem a fogamzásgátló tablettát nem engedélyezi, ennek ellenére azt várja a helyi nőktől, hogy ha lehet, ne essenek teherbe.

"Hogy várhatják el ezektől az asszonyoktól, hogy ne kerüljenek áldott állapotba, ha nem adják meg nekik a lehetőséget a terhesség megakadályozására" - kérdezte Cécile Pouilly, a főbiztosság szóvivője genfi sajtótájékoztatóján.

Orvosszakértők szerint feltételezhető, hogy az egyébként hagyományosan enyhe lefolyású megbetegedést okozó zikavírus miatt több csecsemő születik kóros kisfejűséggel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) feltételezi, hogy összefüggés van a zikavírus és a mikrokefália között, mert két olyan nő méhlepényében is kimutatták a kórokozót, akik mikrokefáliás csecsemőt hoztak világra. Ugyanakkor egyelőre nem tisztázott, valóban van-e összefüggés, s ha igen, milyen mértékben tulajdonítható a vírusnak a kóros kisfejűség, mivel számos más tényező, a többi közt az anya szeszesital- vagy kábítószer-fogyasztása, valamilyen élősködő vagy vírus, illetve a mérési normák hiányossága is okozhat ilyen rendellenességet.

Önnek ajánljuk

VIDEÓ: Feltehetően nyolc áldozata van az eperjesi gázrobbanásnak

Videón az eperjesi gázrobbanás

Pellegrini: bár a Smernek új listavezetője van, a cél ugyanaz

Adventi kalendárium: Átélni az ajándékozás csodáját

Letartóztatták a tanárára késsel támadó győri diákot

Fico állapota stabilizálódott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.