Panoráma

A rendszerváltó napok kronológiája - hétről hétre

Mi történt 30 évvel ezelőtt az évnek ebben az időszakában?
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. december 1. 12:10

1989. december 3., vasárnap
Gustáv Husák köztársasági elnök Ladislav Adamec miniszterelnökkel az élen új szövetségi kormányt nevez ki, amelyben azonban az ellenzék nem kap képviseletet, s tagjainak háromnegyede továbbra is kommunista.


Az új kormány az első ülésén elítéli Csehszlovákia 1968. augusztusi megszállását, s tárgyalások megkezdését javasolja a szovjet kormánnyal a Csehszlovákiában állomásozó szovjet csapatok kivonásáról.


A Polgári Fórum, a VPN és az FMK nyilatkozatokban tiltakozik az új szövetségi kormány összetétele ellen. Követelik ellenzékiek bevonását a kormányba, ellenkező esetben december 11-re újabb általános sztrájkot hirdetnek.


1989. december 4., hétfő
Prágában, Pozsonyban és az ország több nagyvárosában tüntetéseken tiltakoznak az új szövetségi kormány összetétele ellen.


Pavol Hrivnák szlovák kormányfő fogadja Sidó Zoltánt, a Csemadok elnökét. Megállapodásuk szerint az új szlovák kormány egyik alelnöke magyar nemzetiségű lesz, aki megbízást kap a Nemzetiségi Minisztérium létrehozására is.

1989. december 6., szerda
A Csemadok KB rendkívüli ülése rehabilitálja a szervezetből a prágai tavasz után kizárt személyeket, új programnyilatkozatot és olyan új alapszabályt fogad el, amelyben felvállalja a magyar kisebbség érdekeinek képviseletét. Új Elnökséget választanak: elnökké ismét Sidó Zoltánt, tiszteletbeli elnökké Dobos Lászlót, társelnökké Szabó Rezsőt, vezető titkárrá Neszméri Sándort választják. A szlovák kormány kisebbségi miniszterelnök-helyettesi tisztségébe Varga Sándort javasolják.

1989. december 7., csütörtök
Benyújtja lemondását Ladislav Adamec szövetségi miniszterelnök. Gustáv Husák köztársasági elnök Marián Čalfa első miniszterelnök-helyettest bízza meg az új kormány összeállításával.

Rudolf Schuster, az SZNT elnöke fogadja a Csemadok új vezetését, s elvi hozzájárulását adja ahhoz, hogy újjáalakuljon az SZNT 1971-ben megszüntetett Nemzetiségi Bizottsága.

1989. december 8., péntek
A szövetségi kormány átalakításáról folytatott kerekasztal-tárgyalásokon Václav Havel felveti egy, a kisebbségi ügyekért felelős tárca nélküli miniszter kinevezésének a lehetőségét. A tisztségbe az ellenzék előbb Popély Gyulát, majd Duray Miklóst javasolja, Marián Čalfa megbízott miniszterelnök azonban másnap elutasítja mind Popély, mind Duray kinevezését.

Az SZNT Elnöksége felmenti tisztségéből Pavol Hrivnák szlovák miniszterelnököt, s Milan Čič korábbi igazságügyi minisztert bízza meg az új szlovák kormány összeállításával.


(Összeállította Popély Árpád)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bárdy daniš vagovič

Kuciak kollégái szerint a Donovaly-ügy lehetett a gyilkosság indítéka

danko matovič

Danko szerint az elnöki palota "narkósokat szolgál"

Dobroslav Trnka
Frissítve

Ejtették a vádat Trnka ellen a Tipos-ügyben

vasvas

Már kapható a Vasárnap legújabb, 4. száma, most Vasárnapi Asztal receptes melléklettel!

pénz euró

437,03 euró volt tavaly a kifizetett munkanélküli segélyek átlaga

Harry herceg megérkezett Kanadába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.