Panoráma

A rendszerváltó napok kronológiája

A rendszerváltó napok kronológiája hétről hétre.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2019. november 24. 12:49

A rendszerváltó napok kronológiája
- Képarchívum

1989. november 25., szombat

A Polgári Fórum, a VPN, valamint a prágai és a pozsonyi tüntetések résztvevői elégtelennek minősítik a pártvezetésben bekövetkezett változásokat, s megfogalmazzák azt az igényt, hogy töröljék az alkotmányból a kommunista párt vezető szerepét. A prágai Letnán zajló tüntetésen már 800 ezren vesznek részt.

Az FMK, a Magyar Diákszövetség, a Csehszlovákiai Magyarok Fóruma és a Matesz képviselői megbeszélést tartanak a Csemadok pozsonyi székházában. A Csehszlovákiai Magyarok Fóruma felveti egy egységes magyar politikai erő létrehozásának a lehetőségét, amit azonban az FMK és a Magyar Diákszövetség a magyarság elszigetelődésének veszélyére figyelmeztetve visszautasít.

Szabadon bocsátják a politikai foglyokat, köztük az egyik legismertebb szlovák disszidenst, Ján Čarnogurskýt.

1989. november 26., vasárnap

Ladislav Adamec szövetségi miniszterelnök találkozik a Polgári Fórum képviselőivel, amivel megkezdődnek a kommunista vezetés és az ellenzék közötti kerekasztal-tárgyalások. A Polgári Fórum küldöttségének vezetője Václav Havel.

A pozsonyi tüntetésen az FMK nevében ismét felszólal Grendel Lajos, aki felhívja a magyar lakosságot a november 27-i általános sztrájk támogatására.

A CSKP KB rendkívüli ülésén újabb változtatásokat hajtanak végre a párt vezető testületeiben, s 1990. január 26-ra összehívják a párt rendkívüli kongresszusát.

1989. november 27., hétfő

Az ország lakossága kétórás általános sztrájkkal támogatásáról biztosítja a Polgári Fórum, a VPN és a diákok követeléseit.

Szlovákia Kommunista Pártja KB rendkívüli ülése az általános sztrájk hatására szintén több személyi változást hajt végre a párt vezetésében, s 1990. január 20-ra összehívja a párt rendkívüli kongresszusát.

Dél-Szlovákia városaiban, egyebek mellett Dunaszerdahelyen, Komáromban, Vágsellyén és Érsekújvárban megalakulnak az FMK első helyi csoportjai.

1989. november 28., kedd

Az Új Szó címoldalon közli szerkesztőségének a politikai reformok mellett kiálló, saját múltbeli tevékenységét pedig kritikusan értékelő állásfoglalását.

A Szlovák Írók Szövetsége magyar tagozatának vezetősége állásfoglalásában sürgeti az elmúlt két évtized újraértékelését és a csehszlovákiai magyar közélet demokratizálását.

Megjelenik az FMK Szabad Kapacitás című tájékoztatójának első száma.

1989. november 29., szerda

A Szövetségi Gyűlés ülésén lemond elnöki tisztségéről Alois Indra, a normalizációs politika egyik vezéralakja. A testület bizottságot hoz létre a november 17-i események kivizsgálására, s – a kommunista vezetés és az ellenzék közötti kerekasztal-tárgyalásokon született megállapodás értelmében – törli az alkotmányból a kommunista párt vezető szerepét biztosító szövegrészeket.

1989. november 30., csütörtök

Pozsonyban szlovákiai szinten is megkezdődnek a kommunista vezetés és az ellenzék közötti kerekasztal-megbeszélések. A tanácskozáson a VPN küldöttségében az FMK képviseletében részt vesz Szigeti László.

Az SZNT ülésén a lemondott Viliam Šalgovič helyett Rudolf Schustert választják meg a testület elnökévé, s bizottságot hoznak létre az 1988. március 25-i pozsonyi ún. gyertyás tüntetés résztvevőivel szembeni rendőri beavatkozás kivizsgálására.

1989. december 1., péntek

A CSKP KB Elnöksége nyilvánosságra hozza a párt akcióprogram-tervezetét, amely a szocializmus eszméi mellett síkra száll a politikai pluralizmusért is, s elítéli Csehszlovákia 1968. augusztusi megszállását.

 

(Összeállította Popély Árpád)

(Forrás: Fórum Kisebbségkutató Intézet)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Életet menthetnek a láthatósági elemek!

Nincs esély fehér karácsonyra

Nem adott elsőbbséget, a patakban végezte

Frissítve

VIDEÓ: Három megyében razziázik a NAKA

Ha Balira utazik, ne legyenek elvárásai

Mindennél fontosabb a cukorbetegség megfelelő kezelése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.