Panoráma

80 éves Tyereskova, az első női űrhajós

Moszkva | Az űrben eltöltött alig 71 óra tette híressé; a hétfőn 80. születésnapját ünneplő Valentyina Tyereskova, az első női űrhajós nemzedékek példaképe.
MTI

2017. március 6. 18:46

Oroszország űrhajózási ikonját - hívójele: Sirály - Vlagyimir Putyin elnök személyesen köszöntötte.

A "kozmosz First Lady-je" a Szovjetunióban mintakarriert futott be. Manapság a Kreml pártját, az Egységes Oroszországot képviseli a parlamenti alsóházban, a dumában. Történelmi űrutazásának köszönhetően élő legenda. Ám Tyereskova úttörő jellegű vállalkozása ellenére az orosz űrhajózásban a nők csak mellékszerepet játszanak - jegyezte meg a dpa hírügynökség.

Amikor az akkor 26 éves Tyereskova 1963. június 16-án a Vosztok-6 űrhajón elindult a Föld többszöri megkerülésére, egycsapásra népi hős lett. Csaknem háromnapos űrútja során néhány kilométerre megközelítette a Vosztok-5 kabinját, amelyben kollégája, Valerij Bikovszkij ül.

Ez az az idő, amikor a Szovjetunió az Egyesült Államokkal folytatott versenyfutásban sikert sikerre halmoz. 1957-ben küldi fel az első szputnyikot, 1961-ben Jurij Gagarin személyében előrször jár ember az űrben. Tyereskova űrrepülését a szovjet vezetés bizonyítéknak tekinti arra, hogy a szocializmusban megvalósul a nemek egyenjogúsága. Ám Tyereskovát nem követik sokan hazájából. 1963 óta mintegy hatvan nő járt az űrben, de csak négy orosz. Az európaiak is csak három nőt öltöztettek űrhajós ruhába, 46 űrhajósnő amerikai.

"Az űrutazás nem nőknek való"

"Természetesen csalódott vagyok" - mondta Tyereskova 2015-ben egy londoni űrhajózási kiállításon azzal kapcsolatban, hogy Oroszország sokkal kevesebb nőt küldött az űrbe, mint az Egyesült Államok.

2014-ben Jelena Szerova elrepült a Nemzetközi Űrállomásra, de moszkvai szakértők így is bírálják, hogy az űrbeli munkavégzés még mindig inkább a férfiak dolga. "Egy dolog megigérni a csillagokat is a nőknek, s teljesen más, amikor a csillagok meghódításáról van szó" - mondta Szergej Leszkov újságíró. "Az űrutazás nem nőknek való" - vélte egy másik űrhajós legenda, Alekszej Leonov évekkel ezelőtt. Ő volt 1965-ben az első, aki az űrhajóból kilépve űrsétát tett.

Leonov véleménye szerint már Tyereskova útja is megmutatta, hogy a nők  fizikailag nem alkalmasak az űrhajózás megpróbáltatásaira. Az orosz űrhajós valószínűleg arra célzott, hogy a kolléganőjénél állítólag egészségi problémák léptek fel az űrben. 

Leonov szavait cáfolni látszik, hogy az Egyesült Államok Peggy Whitsonnal az élen 46 űrhajósnővel büszkélkedhet. Az 57 éves biológus jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson dolgozik, és harmadik űrutazásával rekordokat állít fel: ő a legidősebb nő az űrben, s majd ha májusban visszatér, ő lesz az a nő és amerikai állampolgár, aki a legtöbb időt töltötte a kozmoszban.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"268028","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Tyereskovának nem adatott meg az ismétlés. Pályája nem úgy kezdődött, hogy a csillagok felé veszi az irányt. 1937-ben született egy faluban a Volga menti jaroszlavli területen. Apja elesett a háborúban. Elkötelezett fiatal kommunistaként először egy textilgyárban dolgozott. Nem akarta beérni ennyivel. 

A vörös bolygó az álma

"Közel akartam lenni az éghez, ezért elkezdtem az ejtőernyőzést" - emlékezik vissza Tyereskova. Jelentkezik a női űrhajósok első csoportjába. Kiválasztásában - négy riválissal szemben -  minden bizonnyal szerepet játszott, hogy megfelelt az "egyszerű szovjet nőről" kialakított elképzeléseknek. Állítólag Nyikita Hruscsov akkori szovjet vezető protezsálta. A szovjet időkben Tyereskovából magas rangú funkcionárius vált.

Tyereskova hajlott kora ellenére legszívesebben még mindig a Sirály (Csajka) hívójelet küldené az űrből a Földre. "Kész voltam életemet áldozni az űrhajózásért, s még mindig kész vagyok" - mondja. Mindig lenyűgözte a Mars a maga rejtélyeivel, mítoszaival - vallotta meg a Komszomolszkaja Pravdának 2016-ban. "Repülni a vörös bolygóra - ez volt az első űrhajósok álma. Bárcsak megcselekedhetném, készen állnék az útra, akár úgy is, hogy nem térek vissza" - tette hozzá.

Önnek ajánljuk

Az EB büntetné Szlovákiát egy régi kartell miatt

Algériára új aranykor köszönthet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?