Nyaraljon vidéken, lyányokkal, derülve

ol

Okkal értékelték idén Madách Imre-díjjal Bárczi Zsófia könyvét: a Vidéki lyányok énekeskönyve mind stílusában, mind témájában igazi kuriózum. Főbb jellemzői: üde, humoros hangnem, labirintusszerű fejezetek – a könyvet Szőke Erika nagyon jó illusztrációi teszik még érdekesebbé.

Aztán szabadon lehet választani, vajon regényként, avagy novelláskötetként olvassuk-e, kinek-kinek ízlése és kedve szerint. A mű 16 rövidebb szöveget tartalmaz, három fő fejezetbe foglalva, de a szövegek egymással is rokonságban állnak, s nem csak a szerző neve köti őket össze, hanem a mindent átható nyelvi leleményesség és derű is. Az is mindegy, milyen sorrendben olvassuk ezeket a kisprózákat. Mondanám, hogy középpontjukban a nő áll, na de ahol a nő, ott a férfi is, minden Izolda mellé jár egy Trisztán is. Vagy ahogy az angol woman (nő) szóban eleve benne foglaltatik a man (férfi) is. (Amúgy a könyv legegyszerűbben a kiadó e-shopján szerezhető be, a womanpress.sk oldalon.)

Fontos megkülönböztető jegye a regénynek (én regényként olvasom), hogy megkülönböztetetten irodalmi szöveg, szándékosan és bevallottan szerzői találmány, játszi mestermű, könnyed szórakozás, két (idegen) szóba összefoglalva: fikció és invenció.

Kifejezetten nyári olvasmány, a szabad negyedórák kitöltésére alkalmas üdítő olvasmány, akár esős időben (eresz alatt) vagy a strandon, napernyő alatt forgatva. A mérete is mintha csak ennek járna kedvében, a terjedelme is (144 oldal) a kedvünket keresi, sőt a borítógrafika is: esőcseppek, a cseppekben női arcok.

Ami nekem különösen tetszik, az több látszólagos apróság. Lássuk sorjában. A mű első darabja egy kitalált spanyol irodalomtörténeti szöveg magyar fordítása, vagyis kétszeresen is csavaros-trükkös poétai találmány, lábjegyzetekkel, több szerző általi kommentárokkal, szellemes szalagcímmel: „amelyben ezt-azt megtudunk a történet főszereplőjéről, a szerzőről, a fordítóról, de aztán az egész más irányt vesz”. Vagy itt van az utolsó, rövidke szöveg, Epilógus címmel (Csajághy Laura, a bonyolult lelkű poétria titkos élete alcímmel), mely egy megfordított történet: Vörösmarty Mihály a mellékszereplője, Laura pedig – a költő múzsája és felesége – kilép férje árnyékából, s betekintést nyerünk mindennapjaiba (mindennapi várakozásába, mindennapi távolságtartásába, mert hát az udvarlónak eléggé nyümátka Vörösmarty nyilván eléggé sutyerák férj is volt): Laurában egy szabad költői lélek és egy entellektüel lakozik, például szereti az egzisztencialistákat: „gondolkodásmódjának Vörösmartyéhoz való hasonlósága teszi számára Sartre-t olyannyira távolivá”. Vagyis ha igaz az ismert tétel, mely szerint minden (jó) prózaíró Gogol köpönyegéből bújt ki, itt, ebben az utolsó pár oldalas szövegben Gogol kifordított köpönyegét mustrálgathatjuk. Kilenc oldal ez az Epilógus, de ez is a nagyságát, a szöveg kiválóságát mutatja. Ilyen kis területen ekkora szellemi vihart kavarni, nem kis teljesítmény és írói bravúr.

Nagy bravúrból több is akad e Bárczi Zsófia-könyvben, s a nagy bravúrok mind-mind apró, rafinált nyelvi bravúrokból tevődnek össze. A Boldog Eulália legyőzettetése (részlet a Módszertani Inkvizíció 52. kismesterének motyogásaiból) című szöveg alig áll öt-hat mondatból. De például a „szépemlékű XIV. Prorektor, aki életét adta a Könyvtárosokért („értünk, értetek is”), egy éjszaka rettenthetetlenül belép a könyvtárba, „ment, egyre haladt a tiltott polcok között, mérhetetlen bölcsességében egymás elé rakosgatva lábait…” A szerző láthatóan annyira kedveli az iróniát, hogy ennek minden fajtáját alaposan kiaknázza. Jó közérzetet, derűs kedélyállapotot biztosító könyv, mindenkinek ajánlom.

Bárczi Zsófia: Vidéki lyányok énekeskönyve, Phoenix Polgári Társulás, Pozsony 2018

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?