Nem kap ajándékot az űrállomáson dolgozó orosz űrhajós

Moszkva | A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó orosz űrhajós, Oleg Kononyenko ajándékai megsemmisültek a Szojuz-MSz-10 űrhajó októberi balesetekor.
MTI

2018. december 26. 12:32

TASR/AP-felvétel

A rossz hírt Lilija Sujeva, az űrhajósoknak pszichológiai támogatást nyújtott szakember jelentette be.
Oroszországban újév alkalmából ajándékozzák meg egymást az emberek. Sujeva elmondta, idén meglehetősen sok ajándékot készítettek az űrhajósoknak. „Volt benne kiscsizma Oleg Kononyenko és Alekszej Ovcsinyin kedvenc édességeivel. Gyümölcsöt, diót, paradicsomszószt, mustárt is küldünk.”

A szakember elmondta, hogy a családtagok és pszichológusok minden évben nagy odafigyeléssel válogatják az ISS űrhajósainak szánt ajándékokat. Az űrállomáson nagyra értékelik a házilag készített ajándékokat, például a kötött játékokat, a fénykép-kollázsokat, névre szóló emlékérmeket vagy a barátok által forgatott videókat.
„Az édességeket néha egyenesen a gyárból hozzuk, hogy frissek legyenek, mert sokáig tart, mire az űrhajósok megkapják őket” - mondta Lilija Sujeva.     A Nemzetközi Űrállomáson Oleg Kononyenkón kívül Anne McClain, a NASA amerikai űrhajózási hivatal és David Saint-Jacques, a kanadai űrügynökség űrhajósa ünnepli az újévet.

A Szojuz MSz-10 űrhajó Szojuz-FG hordozórakétája október 11-én szenvedett balesetet egy érzékelő meghibásodása miatt, röviddel azután, hogy az űrhajó elindult Bajkonurból. A fedélzetén két űrhajós utazott: Alekszej Ovcsinyin és az amerikai Nick Hague. Az orosz és az amerikai űrhajós épségben ért földet az ejtőernyővel fékezett visszatérőkabinban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

„A pénz is számít, de az egészség fontosabb”

Magyarország–Ausztrália negyeddöntő a tévében

Az aszály és a pocok a legkártékonyabb ezen a nyáron

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?