Régió

„Most már tényleg elég” – öt város polgármestere petíciót kezdeményezett az R7-es folytatásáért

Gúta | Dunaszerdahely, Komárom, Gúta, Naszvad és Érsekújvár polgármesterei által kezdeményezett petíciónak további célja, hogy a közlekedési- és építésügyi minisztérium több forrást különítsen el a közúti infrastruktúra fejlesztésére, illetve egy olyan mechanizmus kidolgozását is kérik, amely a fejlesztéseket igazságos, regionális alapon osztaná be.
author
Vataščin Péter

2021. november 5. 14:39

Gúta
Az öt polgármester a gútai sajtótájékoztatón – a háttér szemléltetés gyanánt szolgált. - Vataščin Péter felvétele

A petíciós bizottságot alkotó öt városvezető stílusos módon, a folyamatosan intenzív forgalmi terhelés alatt álló gútai városközpontban található körforgalomnál jelentették be az aláírásgyűjtés elindítását. Horváth Árpád (Szövetség), Gúta polgármestere a jelenlevőket házigazdaként üdvözölve elmondta, a petícióval közösen arra szólítják fel a szaktárcát, hogy segítsen a már-már tarthatatlan helyzet megoldásában. Ő és Keszegh Béla (független) komáromi polgármester is emlékeztetett, hogy a gútai városházán október 13-án megtartott munkatalálkozón már szó volt a közlekedési problémák kezeléséről, ennek egyik eredménye a petíció elindítása. Közvetlen kiváltó okként a Negyed és Ifjúságfalva közti, négy életet követelő szeptember 29-i balesetre hivatkoztak.

Keszegh Béla hangsúlyozta, a Monostori híd átadása óta óriási teherforgalom zúdult Komárom térségére. Október 20-án külön levélben szólították meg Andrej Doležalt, amelyben többek között a stratégiai útfejlesztések pontosítását kérték. A polgármesterek és Milan Belica, Nyitra megye elnöke november 23-án találkoznak Pozsonyban a tárcavezetővel, amikor a petíció egyes pontjai képzik a tárgyalási alapot.

Komplex megoldások kellenek

Több polgármester is azzal érvelt, hogy az áldatlan közúti állapotokat nem egy-egy helyi probléma kezelésével, hanem ellenkezőleg, regionális szinten, komplex módon kell megoldani. A félórás sajtótájékoztatón egymás után hangoztak el az egy-egy városra nehezedő forgalmi terhelés helyi példái, Klein Ottokár (független) Érsekújvár, Hájos Zoltán (Szövetség) Dunaszerdahely, Molnár Zoltán (független) pedig Naszvad és környékének problémáit is érintette. Újságírói kérdésre Horváth Árpád elmondta, ugyan az R7-es folytatásának elkezdése még évekig eltarthat, ám

a Komárom és Gúta, majd azt követően a Vágsellye és Gúta közti útszakasz hamarosan kezdődő teljes felújítása már enyhíthet a gondokon, s el tudják képzelni azt is, hogy a Monostori hídon korlátozás alá essen a kamionforgalom.

Hármas cél

A petíció annak szeretne hangot adni, hogy most már tényleg elég” – fogalmazott Keszegh Béla. Az R7-es gyorsforgalmi út keleti irányú folytatása lenne a legfontosabb cél, mivel ezzel jelentősen tehermentesíteni lehetne a térséget a forgalomtól. Emellett több pénzforrást követelnek az útfejlesztésekre, mert jelenleg csak arra elég az elkülönített összeg, hogy a következő években befejeződjenek a már megkezdett építkezések. A helyzetet tovább rontja, hogy rövidesen elapadnak a felhasználható EU-s pénzforrások is, ám a Helyreállítási Alapból további pénzeket lehetne erre a célra fordítani. Harmadik pontként pedig az útfejlesztések és a források igazságos regionális elosztását kérik a szakminisztériumtól.

Bevonják az önkormányzatokat

Az aláírásokat hagyományos, papír alapú módon fogják gyűjteni legalább 2021 végéig, elektronikus verziót egyelőre nem terveznek. A petíciós ívek felkerülnek az önkormányzatok honlapjaira, innen bárki letöltheti, majd gyűjtheti vele a szignókat. Horváth Árpád előrebocsájtotta, akár mindegyik város főterén lehetnek majd petíciós standok. Jelenleg 50 ezer aláírás szükséges ahhoz, hogy egy-egy felkarolt üggyel a kormány foglalkozni legyen köteles. A gútai polgármester szerint az érintett járások lélekszámát tekintve 2-3 hónap alatt elérhetik ezt a számot. Klein Ottokár elmondta, terveik szerint gyakorlatilag minden területileg érintett önkormányzatot megkeresnek a petícióval.

Galéria
Kamionforgalom Keszegfalván 2019 szeptemberében (a szerző felvétele)
Gúta és Keszegfalva között több kritikus pont is van az úton (a szerző felvétele)
A szeptemberi baleset Negyed és Ifjúságfalva között (kép: HaZZ)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
benzinkút k

Áttörés a benzinkutakon: rég volt ennyire olcsó az üzemanyag!

fdd

7 előrejelzés 2023-ra... Még magasabb kamatokra számíthatunk

Délre megérkezett a havazás a Csallóközbe

Nem a hó és eső lesz az egyetlen, ami a napokban esni fog…

ferenc papa

Elsírta magát az ukránok szenvedésén Ferenc pápa (VIDEÓ)

Különös haláleset Nyitrán

Holttestre bukkantak egy érsekújvári panelház lakásában

f

Szívszorító búcsút vettek a rőcei autóbaleset áldozataitól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.