Milyen következményei lehetnek az eltiltás hatálya alatt történő járművezetésnek?

rendor

A jogosítvány megszerzése drága és időigényes feladat, viszont mindenkinek kötelező, aki gépjárművet akar vezetni. Egészségügyi alkalmasság és sikeres KRESZ vizsga letétele szükséges hozzá, ez utóbbin belül elméleti, egészségügyi, gyakorlati és műszaki modul is van. 

 

A vezetői engedély megszerzéséhez kell minimum alapfokú iskolai végzettség is, illetve a törvényben előírt életkort is be kell tölteni. Ez attól is függ, hogy milyen kategóriában szeretnének jogosítványt szerezni.

Járművezetés eltiltás hatálya alatt

A vezetői engedély bevonható, ha annak tulajdonosa megsérti a KRESZ szabályait, például átmegy a piros jelzésen, túllépi a megengedett sebességhatárt vagy alkoholos befolyásoltság alatt vezet. 

A jogosítvány nélküli vezetés szabálysértési elzárással büntethető. Ez azokra az esetekre is vonatkozik, amikor gépjárművezetésre nem jogosult, vagy arra alkalmatlan személynek engedi át a jogosítvánnyal rendelkező személy a vezetést. 

Ha valaki az eltiltás hatálya alatt vezet, az már nem szabálysértés, hanem bűncselekmény kategóriájába sorolandó. Ez azért van így, mert a szabálysértési hatóság vagy a büntetőbíróság által hozott tiltó rendelkezések semmibe vétele a társadalomra nézve kiemelten veszélyes. 

Milyen büntetések szabhatók ki?

Az eltiltás hatálya alatti vétség egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Abban az esetben viszont, ha ezt a bűncselekményt nem szabálysértési, hanem büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől való eltiltás hatálya alatt követi el, 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. 

Tehát akár szabálysértési, akár büntetőeljárásban tiltanak el valakit a járművezetéstől, ha ennek ellenére vezet, mindenképpen bűncselekménynek számít majd. Annyi a különbség, hogy az utóbbi esetben nagyobb lesz a büntetési tétel. 

Minden esetben érdemes már a tettenérés után rögtön felvenni egy ügyvéddel a kapcsolatot, aki minimalizálhatja a kiszabott büntetést. Dr. Janklovics Ádám közlekedési ügyekre szakosodott ügyvéd, aki hatékonyan tud segíteni, ha büntetőeljárást indítanak az elkövető ellen. Akár a vezetéstől való eltiltás feloldása is lehetséges, amennyiben engedik a körülmények is. 

A közlekedési jog területén kívül is el lehet tiltani valakit a vezetéstől

A járművezetéstől való eltiltás nem csak arra szabható ki, aki közlekedési vétséget követ el. Akkor is lehetséges, ha az elkövető a gépjárművet eszközként használja egy bűncselekmény elkövetéséhez. Mit jelent ez? 

Ilyen eset például, amikor egy kábítószer-kereskedő a kábítószer beszerzéséhez, illetve árusításához gépjárművet használ. Másik tipikus példa a tolvajok, betörők, rablók esete, akik gépjárművel mennek lopni. 

A járművezetéstől való eltiltás egyik lehetséges esetköre a cserbenhagyás is. A járművezetési szabályok előírnak a járművezető részére bizonyos kötelezettségeket a vezetői tevékenységével kapcsolatosan. A cserbenhagyással megszegi ezeket a szabályokat, úgyhogy ez szintén büntetendő. 

PR

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?