Mézeskalács ajándékba

p

Vrabec Mária rovata

Mézeskalács ajándékba

Kerámia ajándéktárgyakat készítek, és mézeskalácsot sütök; ezeket főleg vásárokban árulom karácsony előtt. Gyakran adok a portékámból mintát a viszonteladóknak, és a múltkor felhívták a figyelmemet arra, hogy ezt leszámíthatom az adómból mint kiadást. Hogyan tehetem meg, és hogyan tudom bizonyítani, mennyi mintát osztottam szét?

Jelige: Mézeskalács

Kérdésére Polgár Hajnalka, a Szlovákiai Magyar Közgazdásztársaság tagja válaszolt:

Az 595/2003-as számú, jövedelemadóról szóló törvény értelmében adócsökkentő kiadásnak minősülnek azok a promóciós és reklámkiadások, melyeket az adóalany vállalkozói tevékenységének, árujának, szolgáltatásának, kereskedelmi nevének, védjegyének és egyéb jogainak, valamint tevékenységével kapcsolatos kötelezettségeinek bemutatására fordított, s amelyek az adóalany jövedelmének elérése, biztosítása, fenntartása vagy növelése céljából keletkeztek (16. § (2) k).

Ugyanakkor nem minősülnek adókiadásnak azok a kiadások (költségek) melyek nem megfelelően bizonyítottak, továbbá a reprezentációs kiadások, költségek, beleértve a törvényben megszabott ajándékutalványokat, dohány- és alkoholos termékeket. Ez alól kivételt képez minden egyéb promóciós és reklámkiadás, költség, melynek értéke egyenként nem haladja meg a 17 eurót (§21 (1) h).

Ahhoz, hogy a fentiekben megfogalmazottaknak eleget tudjon tenni, és a számviteli törvény előírásainak is megfeleljen, a polgári törvénykönyv vonatkozó rendelkezései alapján kötött egyszerűsített ajándékozási szerződés vagy a promóciós termék átvételi elismervénye mutatkozik a legmegfelelőbb (de nem kizárólagos) ügyletet, tranzakciót igazoló formának.

Ennek az egyszerűsített ajándékozási szerződésnek vagy átvételi elismervénynek tartalmaznia kell:

1) az így kötött szerződés vagy ügyletet igazoló dokumentum sorszámát,

2) a szerződéses viszony megnevezését, avagy az ügylet tartalmát (esetünkben ez az „ajándékozási szerződés” vagy „promóciós termék átvételi elismervénye” megjelölés lehet),

3) a szerződő felek adatait, avagy a számviteli eset résztvevőinek megjelölését,

4) az ügylet célját (esetünkben ez az Ön termékeinek és vállalkozásának bemutatása, prezentációja),

5) az ajándékozás tárgyát, illetve a promóciós reklámtermék megnevezését, mennyiségét, valamint egységárát, mely egyenként nem haladhatja meg a 17 eurót,

6) a térítésmentesség tényét,

7) a szerződéskötés időpontját,

8) a szerződő felek aláírását.

Az adott ügylet írásos dokumentuma egyéb, az Ön számára fontos további adatokat is tartalmazhat.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?