Lemondható az utazás a koronavírus miatt? 

Az utóbbi hetek központi témája volt a koronavírus. Az új járvány az utazási piacot is jelentősen érinti, elzárt városok, sok százezer törölt járat, útlemondások…
Szabó Laci

2020. február 13. 14:00

Nem minősül biztNem minősül biztosítási eseménynek, ha az ügyfél a megbetegedéstől való félelme miatt mondja le az utazástosítási eseménynek, ha az ügyfél a megbetegedéstől való félelme miatt mondja le az utazást
Nem minősül biztosítási eseménynek, ha az ügyfél a megbetegedéstől való félelme miatt mondja le az utazást - Fotó: shutterstock.com

Elméletileg az ilyen rendkívüli helyzetekre szólna az utasbiztosítás, ám fontos tudni, hogy nem minden esetben jelent megoldást. A szlovák külügy honlapján található tájékoztatás szerint – a vírus gócpontját jelentő tartományok a karantén miatt megközelíthetetlenek, de Kína egész területe is a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő térségek kategóriába került, ahova csak halaszthatatlan ügyben javasolt utazni. Az utazások előtt, vagy akár az egész évre megvásárolt utasbiztosítások egyik küldetése, hogy segítse a turistákat a bajban. Ám ezek a biztosítások nem minden esetben nyújtanak segítséget, előfordulhatnak olyan rendkívüli körülmények (vis major), amikor a biztosítás nem téríti a költségeket. Fontos, hogy minden egyes biztosítás más és más, a szabályok, szerződési feltételek, keretösszegek eltérők lehetnek, ám mégis van néhány olyan közös jellemző, amely szinte minden egyes utasbiztosításra érvényes.

A jelen helyzetben az egyik legfontosabb, hogy az utasbiztosítások akkor érvényesek, ha olyan országba utazunk, amely nincs a külügyminisztérium honlapján található, utazásra nem ajánlott országok listáján. Vagyis, ha most valaki Kínába utazik, akkor ott még érvényes az utasbiztosítása, igaz, mindaddig, amíg a külügy nem szigorít. Nem mindegy az sem, hogy mikor kerül sor a biztosítás megkötésére, és az sem, mikor indul az utazás. Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan érinti a koronavírus az utas- és útlemondási biztosításokat. Általánosságban elmondható, hogy ha az utazás során megbetegszik valaki, akkor a legtöbb biztosítás fedezi a költségeket, az esetlegesen elkerülhetetlenné váló útmegszakítás költségeit – ez akkor igaz, ha a kiutazás még a járvány kihirdetése előtt történt. Azaz, ha valaki annak ellenére utazik Kínába, hogy a külügy már az utazásra nem javasolt kategóriába sorolta az országot, akkor az azt kockáztatja, hogy a biztosító megtagadja a költségek megtérítését – függetlenül attól, hogy a szerződést mikor kötötte az utas. Ha az utas nem Kínába, hanem egy másik, környező országba utazna, ám a megbetegedéstől félve inkább lemondaná az utazást, akkor tudnia kell, hogy ez esetben minden befizetett pénze elveszik, az ugyanis egyetlen biztosításnál sem minősül biztosítási eseménynek, ha az ügyfél a megbetegedéstől való félelme miatt mondja le az utazást. Ugyanez igaz a repülőjegyekre, a szállásfoglalásokra is, hiszen a sztornóbiztosítás csak az utas súlyos megbetegedése, vagy a szerződésben megszabott egyéb váratlan történés esetén nyújt védelmet, a betegségtől való félelem esetén nem.

Vagyis, ha valaki a karanténból menekül, annak költségét „kármentés” címén megtérítik. Viszont, ha valaki szándékosan utazik ilyen, veszélyes helyre, akkor várhatóan megtagadják a költségtérítést, hiszen a katasztrófaturistáknak egyetlen biztosító sem fizet. A már megkötött utasbiztosítások (kivéve az utazásra nem javasolt térségeket) érvényesek a koronavírus-járvány okozta megbetegedésekre is. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ersek, bardos

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ stúdióban II.

zacsik

Szöllősi-Zácsik: „Ez a csapat többre hivatottˮ

Kiska

VIDEÓ: Újabb videóval próbálják lejáratni Kiskát, ebben már ő is szerepel

Helységnévtábla az Andódra vezető úton
Frissítve

Lefestették az érsekújvári helységnévtáblát az Andódra vezető úton

Komárom

Új helyre költözött Komáromban az Artis Centrum

Párkány

Kiemelten kezelik a Párkány és Bajcs közti út rendbetételét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.