Vizuális élmények a Pohodán

Trencsén |

<p>Nemcsak zenei előadóknak állított színpadot a trencséni Pohoda fesztivál, hanem képzőművészeknek is. A Visual Stage olyan jelképes színpad, amely a fesztivál egész területére kiterjed, és ahol a tegnap este érkezett és a ma érkező fesztiválozókat több mint száz képzőművész alkotása várja.</p>

E képzeletbeli színpad hangsúlyos alkotóeleme Németh Ilona két installációja, melyeket előzőleg Kassán és Brünnben láthatott a közönség.

A Pohoda évek óta igyekszik platformot biztosítani a site-specific, azaz a helyspecifikus alkotásoknak, amelyek kimondottan a rendezvény helyszínére és idejére készülnek. Ezért hirdették meg a szervezők a Public Art Festival Contest pályázatot. Harminc pályázó projektje közül idén az a pályaterv győzött, amely egy minaretkonstrukciót álmodott meg a fesztivál területének központi helyére. Az alkotás – jelképesen ugyan – a Szlovákiában megépült első minaret, mely egy nyitott társadalmat szimbolizál, és szolidaritást fejez ki azokkal, akiket a menekültválság sújt. A minaret mellett két korábbi nyertes pályaművet is bemutatnak a fesztiválon.

Szlovákia legnagyobb és leglátogatottabb kortárs művészeti projektje, a Fehér éjszaka is jelen lesz a fesztiválon, a tavalyi évad egyik legnépszerűbb alkotásával. Róbert Farkaš A békéért! (Za mier!) című fényinstallációja, amely sétáló, fokozatosan gyorsító, majd rohanó emberi figurákat jelenít meg, természetesen sötétedés után érdekes. Az installáció Kassa és Pozsony mellett több szlovákiai várost is bejárt, mielőtt megérkezett a trencséni reptérre.

A fesztiválozóknak lehetőségük nyílik arra is, hogy a kortárs vizuális művészetről elbeszélgessenek magukkal az alkotókkal is. Ehhez csak fel kell keresniük az erre az alkalomra létrehozott Kortárs Művészetek Irodáját, ahol a művészekkel társaloghatnak az érdeklődők.

A vasárnap reggelig tartó Pohoda fesztiválra az összes jegy elkelt elővételben. A fesztiválszervezők idén is 30 ezer résztvevőre limitálták a rendezvény kapacitását, és egy nappal a rendezvény kezdete előtt lezárták a jegyeladást.

Havran Kati

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?