Víz alatt és égközelben

<p>Pozsony. Tavaly nagy közönségsikere volt a Pozsonyi Városi Galéria David LaChapell fotóiból rendezett kiállításának. Hasonlóan nagy érdeklődésre számítanak a René & Radka német és cseh származású, Párizsban élő és alkotó művészduó Dreams and Shadows című tárlatával kapcsolatban. A Mirbach-palotában látható kiállítás a galéria legnagyobb őszi projektje,</p>

TALLÓSI BÉLA

René & Radka nagyméretű színes fotográfiái a misztika erejével hatnak, játékosságot és időtlenséget fejeznek ki, a mesék világát idézik, és titkokat rejtenek. A víz alatti vagy az ég és föld közötti könnyed lebegéssel a végtelen szabadság érzetét keltik, s ezzel érzelmi síkon képesek megérinteni a nézőt is – hangzott el a kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón.

E hatást legerőteljesebben a Colors of the Wind című sorozatuk váltja ki. A fotóciklus darabjait egy francia tengerparti „sárkányeregetős” hagyomány ihlette. A kamera előtt mélytengeri élőlényeket formázó hatalmas színes papírsárkányokkal népesül be a tengerpart, s ezek a könnyeden lebegő lények a szél játékának hatására a magasba emelkedve „életre keltek”. René & Radka e figuráknak a levegőben vibráló haladását örökítette meg.

A szél színei sorozat darabjai a tengermély misztikáját emelik a magasba. A játék és a mese tartománya kap vibráló színeket a szelek szárnyán. A föld és ég között lebegő játéklények új horizont irányába tartanak, az ismeretlen felé közelítenek. „Olyanok, mint az apró gyerekek, akik araszolgatnak kiszabott útjukon, amelyről nem tudják, merre, hova vezet, de lépegetnek, haladnak rajta” – magyarázza felvételeik világát a fotós duó. Ez a kicsit szürreális képi világ olyan élő (lélegző, mozgó, előrevivő) út érzetét kelti, amely mintha a tenger mélyéről, a vízi világból emelkedne ki, s a légáramlatok görgetnék lebegőn a rejtélyes ismeretlenbe.

A fotós páros Pozsonyban látható másik két sorozata még erőteljesebben idézi a gyerekek folyton táguló-kiterjeszkedő világát, hiszen ők, a gyerekek a főszereplői, oly módon, hogy valamilyen stilizált háttérben, környezetben jelennek meg. A felvételek az apróságok álomvilágát próbálja közvetíteni a fotográfia lehetőségeivel. „A gyerekek fotózása során jöttünk rá arra – nyilatkozta a fotós pár –, hogy a kamera előtt nemcsak mint bájos, nevetős teremtmények tudnak jelen lenni, hanem, ha az ember hagyja őket, hogy önmaguk legyenek, a tekintetükben olyan mély melankólia tükröződik, amilyet gyerekektől nem is várnánk. Bennünket ez az állapot inspirál. Az a pont, amikor megnyílnak előttünk, és beengednek saját álomvilágukba.”

Nem véletlen, hogy képeikkel kapcsolatban olyan jellemzés is napvilágot látott, hogy: „Kissé melankolikus, olykor egyenesen hátborzongató”. Ezt a „hátborzongatós” hatást a gyerekek nevetős lénye mögött megbúvó melankólia, egy nehezen nyomon követhető álomszféra feltárása (legalábbis az arra tett kísérlet) adja René & Radka felvételein.

A Come and Play with us Forever and Ever című sorozatukon kislányokat fotóznak elhagyatott régi játszótereken, természeti környezeteben, illetve lakótérbelsőkben, ahol ők maguk is olyannak tűnnek, mint a játékbabák.

Az Under Water című sorozat felvételei, ahogy a cím is kifejezi, a víz, a tengerfelszín alatt készültek. A habkönnyű lebegő színes ruhákba öltöztetett gyermeklányok úgy léteznek a vízi közegben, mintha ringató álomvilág venné őket körül, vagy mintha az anyaméh védettségét éreznék. Puha, zárt, védett világ misztikája övezi ezeket a képeket.

A levegőbe eregetett játékokat, vagy a víz alatt lebegő tánc kimerevült pillanatait a néző képzelete lendítheti tovább. Ha elragadja őt a képek ereje.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?