Kultúra

Vissza az időben

Gálaműsorral emlékezik meg dupla jubileumáról szombaton a Hviezdoslav Városi Színházban az Ifjú Szivek Táncszínház: 60 éve alakult meg a Szivek, és annak is már 15 éve, hogy hivatásos táncegyüttessé, majd táncszínházzá formálódott.
Lakatos Krisztina

2015. november 6. 11:12

A dupla jubileumot – hasonlóan az ötvenedik évfordulóhoz – jó alkalomnak tekintik a közös ünneplésre, arra, hogy ismét a színpadra szólítsanak mindenkit, aki a hat évtized alatt megfordult a Szivek háza táján. Hosszú a névsor, hiszen az idők folyamán mintegy ezren szerepeltek a különböző csoportokban: a tánckarban, a zenekarban, az énekkarban, a régizenei együttesben… Közülük most százhatvanan éreztek kedvet arra, hogy leporolják a rámás csizmát vagy a kottákat, és válaszoljanak az invitálásra. Az ő közreműködésükkel állt össze a jubileumi gála mintegy 70 perces „nosztalgiaműsora”. Csak érdekességképpen jegyezzük meg: a szereplők között most is akadnak olyanok, akiket – nem alábecsülve ifjúkoruk művészi ambícióit – elsősorban más minőségükben ismerünk. A táncosok egyik doyenje például Mészáros András filozófus; Berényi József, az MKP elnöke ez alkalommal az énekkarban hallatja a hangját, Solymos László, a Híd frakcióvezetője pedig a 90-es éveket megidéző táncosok között mutatja meg a lépését meg a járását.
 
„Februárban kezdtük szervezni az estet. Arra gondoltunk, ha van lehetőség ünnepelni, tegyük meg. Hívjuk össze a generációkat, találkozzunk, beszélgessünk, aztán mutassuk meg, milyenek is voltak az elmúlt évtizedek a Szivekben – mesélte Hégli Dusan koreográfus, a táncszínház művészeti vezetője, akinek az élete 1988-tól fonódik össze az Ifjú Szivek történetével; a 35-ös gálán már színpadra lépett. – Az egykori tagok műsora amolyan utazás vissza az időben, a hetvenes évekig. A szereplők elmondták az ötleteiket, mivel szeretnének újra színpadra állni, és ezekből válogattuk össze az egy-egy évtizedet felölelő blokkokat, úgy, hogy a kiválasztott táncok egyben az adott időszakot meghatározó koreográfusok, a tánckar egykori vezetői – Kvocsák József, Katona István és Varga Ervin – munkásságának jellegzetes jegyeit is tükrözzék.”
 
A „nosztalgiaműsort” holnap kétszer is láthatja a közönség a Hviezdoslav Városi Színházban: 16 és 19 órától. A bevezető rész az estre összeállt alkalmi énekkaré, utánuk, a 2010-es éveket képviselve a Szivek ifjúsági csoportja, a Pozsony Táncegyüttes lép színpadra. A 2000-es éveket azok a táncosok képviselik, akik már a hivatásos társulat tagjai voltak, de mára befejezték aktív pályafutásukat; ők az Ifjú Szivek két nagy sikerű műsorából, a Zenészek táncaiból és a Magyar tánciskolából adnak elő részleteket, valamint bonchidai magyar táncokat mutatnak meg a színpadon. A 90-es évek tánckarának egykori tagjai elsősorban Varga Ervin koreográfiáiból válogattak, a 80-as évek táncosai egyebek mellett Katona István koreográfiájával, egy madari böjti leánytánccal idézik meg az adott korszakot, a 70-es éveket pedig Kvocsák József Rezgős csárdásával eleveníti fel Biró Ágnes, Gyökeres Márta, Szalay Károly és Mészáros András. Az estet az Ifjú Szivek egykori és jelenlegi táncosainak közös fináléja, egy szatmári verbunk és csárdás zárja.
 
Az esti „nagy gála” közönsége ennél is átfogóbb képet kap az Ifjú Szivekről: a 19 órakor kezdődő műsor első részében a mai táncosok lépnek színpadra a Kakukktojással. Ez lesz egyébként a hivatásos együttes történetének 1009. előadása.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Az új rimaszombati kórház látványterve (BBSK-felvétel)

Teljesen megújulhat a rimaszombati kórház

Pozsony

Több százezer eurós büntetést kaphat az Arriva

építőanyag

Jövőre az ideinél is drágábban építkezhetünk

komárom

Komárom – Nem veszi meg a volt poliklinika épületét a szlovák állam

közgyűlés

Miért menekülnek a városházáról az emberek?

Párkány: egyelőre nem tesztelik a hajléktalanokat

Párkány: egyelőre nem tesztelik a hajléktalanokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.