Világszerte Pavarottira emlékeznek

<p>A világ számos pontján, Párizsban, New Yorkban és még a jordániai Petrában is koncertekkel emlékeznek meg Luciano Pavarotti halálának évfordulójáról: a varázsos hangú tenorénekes 2007. szeptember 6-án hunyt el modenai otthonában. "Pavarotti emléke lassan mítosszá válik. Városunk ezt az egyre erősödő legendát azzal kívánja erősíteni, hogy megőrzi az énekes élő emlékét" - mondta az AFP-nek Giorgio Pighi, Modena polgármestere.</p>

Szeptember 6-án a Pavarottiról elnevezett városi színházban előadják Verdi Requiemjét, másnap pedig megismétlik a produkciót. A kétezer férőhelyre ingyen adják a jegyet, a város ezzel tiszteleg szülöttének emléke előtt - jelentette ki Pighi.

Az olasz kulturális minisztérium és a Milánói Scala operaház támogatásával nemzetközi dalversenyt is szerveztek, a világ minden részéről 250 fiatal énekes és énekesnő vett részt a megmérettetésen, ötvenen, köztük a magyar Horváth Ádám került a szeptember végi döntőkbe, amelyek záró hangversenyét október 3-án rendezik.
Rómában kiállítás nyílik az egy éve eltávozott tenor életéről.
Verdi Requiemjével emlékeznek meg Pavarottiról a New York-i Metropolitan operaházban is szeptember 18-án, Párizsban pedig szeptember 13-án a Saint Cloud parkben lesz szabadtéri emlékhangverseny Roberto Alagna, a mai vezető francia sztártenor fellépésével.

A jordániai Petrában jótékonysági hangversenyt rendeznek a Pavarotti and Friends rendezvények emlékére: ezeken az "aranytorkú" olasz tenor a pop és a chanson legendás személyiségeivel együtt adott elő operaáriákat és popszámokat, hogy így gyűjtsenek adományt a rászorulóknak, áttörve a zenei műfajok közötti határokat. A petrai rendezvényre a korábbi résztvevők közül bejelentkezett Bono, Elton John, Céline Dion, Joe Cocker és Sting is.

Pavarotti 71 éves korában hunyt el, temetésén két nappal később tízezrek vettek részt. Örökségéről azonban vita alakult ki, mert végrendeletének két egymást követő változata nem ugyanúgy osztotta fel a vagyont az első házasságából született három lánya és a második feleségétől, a most 38 éves Nicoletta Mantovanitól való négyéves kislánya között. Szerencsére az évfordulóra a vitát sikerült rendezni, egy júniusi bejelentés szerint az örökösök egyezségre jutottak. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?